ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Τα Νότια Προάστια έχουν τη δική τους Ελαφόνησο

Αναζητώντας ιστορικά στοιχεία για το Δήμο της Γλυφάδας, πέσαμε πάνω στην χερσόνησο της Ελαφονήσου. Τύφλα να ‘χει η ξακουστή Ελαφόνησος στα νότια της Νεάπολης.

Το νησί της Ελαφονήσου αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους κατοίκους των Νοτίων και όχι μόνο. Κι αναρωτιέμαι πράγματι πόσοι από εκείνους που περνούν τα καλοκαίρια τους στην παραλία του Σίμου γνωρίζουν ότι η πρώτη Ελαφόνησος που είδαν στη ζωή τους αντικρίζει περήφανα από την μία μεριά την παραλία της Γλυφάδας και από την άλλη την πλαζ της Βούλας.

Ιδού και το αποδεικτικό στοιχείο της ονομασίας της χερσονήσου, όπως φαίνεται σε έναν χάρτη της Γλυφάδας του 1929.

Για τους κατοίκους της Βούλας λοιπόν είναι εκείνο εκεί το φαινομενικά άγονο και ακατοίκητο κομμάτι γης που έβλεπαν στα δεξιά όταν παραθέριζαν στην Α’ Πλαζ. Για τους κατοίκους της Γλυφάδας αλλά και συνολικά των Νοτίων Προαστίων αποτελεί έναν τόπο αναψυχής αλλά και μπάνιου. Για την ακρίβεια βέβαια η παραλία του Αστέρα της Γλυφάδας ήταν και είναι τα Λουτρά της Γλυφάδας, με την χερσόνησο να ξεκινά λίγο πιο χαμηλά.

Κάποιες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη χερσόνησος ήταν πρώτα νησί, το οποίο ενώθηκε με την ξηρά με ζώνες άμμου. Αν και στους περισσότερους χάρτες της εποχής και στα περισσότερα ιστορικά κείμενα, από τότε που η Γλυφάδα αποτέλεσε “λουτρόπολη”, η χερσόνησος της Ελαφονήσου είχε την σημερινή της μορφή σε χάρτες και φωτογραφίες.