STORIES

Περιβόλι στη Βάρη, η αγαπημένη μας απογευματινή απόδραση

Ένα υπέροχο περιβόλι ιδανικό για χαλάρωση, μια φιλοσοφία που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Εσύ ακόμη να ανακαλύψεις το απόλυτο απογευματινό καταφύγιο χαλάρωσης στα νότια προάστια;

Ακούμε για την αξία της επαφής με την φύση, διαβάζουμε πως πρόκειται για καθημερινή ανάγκη, όμως πόσο εύκολο είναι να ενταχθεί στη δική μας καθημερινότητα; Αν ζεις στα νότια, πολύ. Απαιτεί μια μικρή, ελάχιστη αλλαγή συμπεριφοράς. Τελειώνοντας από τη δουλειά, προσπερνάμε το δρόμο για το σπίτι και βρίσκουμε πραγματική χαλάρωση σε μια υπέροχη φυσική αγκαλιά γεμάτη δέντρα, λουλούδια, ολόφρεσκα παρτέρια, λιβελούλες και βατραχάκια. Εμείς τα βρήκαμε όλα στο χέρι μας, νοστιμιές από την κουζίνα, άνετες δροσερές γωνιές, φρέσκια μπύρα και ηρεμία.

Όλα αυτά στο -όνομα και πράγμα- Περιβόλι στη Βάρη, όπου μπορείς κάθε απόγευμα να κάτσεις να διαβάσεις το βιβλίο σου κάτω από την αμυγδαλιά και τα πεύκα, να πιεις τον καφέ ή τον χυμό σου ήσυχα σ’ ένα τραπεζάκι μέσα στο πράσινο, να περπατήσεις στη φύση και να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και πραγματικά φρέσκα προϊόντα, αφού τα περισσότερα πιάτα παρασκευάζονται με υλικά από τα παρτέρια του.

Το επισκεφθήκαμε και είδαμε πως είτε καθημερινή είτε Σαββατοκύριακο, μας βοήθησε να αποφορτιστούμε από το καθημερινό στρες και να γεμίσουμε με ενέργεια και θετική αύρα.

Κι αν είσαι λίγο ανοικτός σε νέες ιδέες και πρωτότυπες λύσεις, έχεις πολλά να κερδίσεις από την φιλοσοφία που διέπει τον σχεδιασμό του Περιβολιού, την Περμακουλτούρα. Αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη να ενταχθεί η Φύση στην καθημερινότητά μας, η Περμακουλτούρα βοηθά ουσιαστικά, θυμίζοντάς μας πως παρατηρώντας τον τρόπο που η Φύση λειτουργεί, ανακαλύπτουμε τρόπους για να ανταπεξέλθουμε στη δική μας ζωή. Ξεκινώντας από το να απολαμβάνουμε τη κάθε στιγμή. Κάτι που, στην πλειοψηφία μας, μάλλον έχουμε ξεχάσει.

Βασική προϋπόθεση για να μπεις στο ‘κλίμα’ είναι πρώτα να πάρεις μία βαθιά -και σίγουρα καθαρή- εισπνοή μέσα στη φύση και να χαλαρώσεις σε αυτό το ησυχαστήριο, απολαμβάνοντας τον καφέ σου ή κάποιο από τα προτεινόμενα βιολογικά ροφήματα. Ακόμα κι ο κατάλογος της Κουζίνας αποτελεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα με farm to fork προτάσεις, περιλαμβάνοντας την προέλευση των υλικών. Έτσι ανακαλύπτεις εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά και ελευθέρας βοσκής προιόντα μικρών τοπικών παραγωγών.

Η θέα του κατάφυτου τοπίου ενώ ο ήλιος δίνει τη θέση του στην πρώτη δροσιά είναι πραγματικά άχαστη και, συνοδευόμενη από ένα ποτήρι κρασί, βαθιά απολαυστική.

Όσον αφορά για τα παιδιά, εκείνα στο Περιβόλι στη Βάρη έχουν βρει τον παράδεισο. Κι εσύ, ως γονιός, την ησυχία σου. Γιατί αν επισκεφτείς το Περιβόλι με τα παιδιά, θα περάσετε όλοι ένα υπέροχο, χαλαρωτικό απόγευμα.

Εκείνα θα απολαμβάνουν το παιχνίδι στη φύση χαζεύοντας τα λουλούδια και το κοτοτρακτέρ με τις κότες, παίζοντας κυνηγητό ή κρυφτό όπως παλιά. Τα παιχνίδια τώρα είναι οι πέτρες, το νερό, τα κλαδάκια, τα δέντρα, τα λουλούδια… Δεν βαριούνται ποτέ το δικό τους ελεύθερο παιχνίδι ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα της συμμετοχής σε κάποια απογευματινή δραστηριότητα που θα τα βοηθήσει να εξελίξουν το παιχνίδι τους και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τη δική της δράση, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν.

Έτσι εσύ δε θα χάνεις λεπτό από τη χαλάρωση που τόσο έχεις ανάγκη και τα παιδιά από το πραγματικό παιχνίδι στη φύση, που επίσης έχουν μεγάλη ανάγκη να χαρούν.

Τι μένει για το τέλος; Η συνειδητοποίηση πως η περιγραφή του Περιβολιού στη Βάρη ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα που ζήσαμε εκεί:

«Με την πρώτη ματιά φαίνεται παρόμοιο με άλλα περιβόλια αλλά αν κανείς κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψει τα πολλά μικρά μυστικά που κρύβει, και που κάνουν μια μεγάλη διαφορά. Διαφορά στον τρόπο που καλλιεργούμε, διαφορά στον τρόπο που ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται, διαφορά στο πως σχεδιάζουμε το μέλλον»

Info: Το Περιβόλι στη ΒάρηΚυρηνειας 15 (πρωην Κυργιών)16672, Βάρη, Τ: 210-8963 000, Email: info@perivolivari.gr

Χάρτης και οδηγίες εδώ: www.perivolivari.gr