STORIES

Πήραμε την Go Pro 5 και την δοκιμάσαμε σε αγαπημένα Νότια σημεία

Ο Δημήτρης Βαλής μας μιλάει για την καινούργια Go Pro 5. (Και όχι μόνο)

Η βόλτα στον κόσμο της GoPro 5 ξεκίνησε από γραφεία. Συγκεκριμένα, στην Drakos Digital στην Αργυρούπολη, τον αποκλειστικό διανομέα της GoPro σε Ελλάδα και Κύπρο και έναν από τους αντιπροσώπους της στην χώρα μας. Ο Δημήτης Βαλής, υπεύθυνος marketing της εταιρείας, με υποδέχτηκε για να μιλήσουμε για το νέο τεχνολογικό θαύμα του San Fransisco. Πριν καν με εντυπωσιάσει η ίδια η GoPro 5 με κέρδισε η ιστορία του για το πώς πίστεψε στο προϊόν και συγκεκριμένα στην πρώτη κιόλας GoPro το 2008.

Χαζεύω τα αμέτρητα gadgets της GoPro. Βάσεις στήριξης σε ότι μπορείς να φανταστείς, grips, cases. Ο Δημήτρης αρχίζει και μου δείχνει την GoPro 5. Οθόνη LCD, αδιάβροχη μέχρι τα 10 μέτρα, 12mp HD ανάλυση, 14 φωνητικές εντολές. Αυτό αρχικά δεν το πολυκατάλαβα.  Μπαίνουμε στο αμάξι και ξεκινάμε. Όταν ο Δημήτρης είπε “GoPro take a photo” σε μια αδιάφορη στροφή στην Βουλιαγμένης η GoPro τράβηξε όντως την φωτογραφία.

«Η ουσία και ιδιαίτερα στα action sports είναι ότι δεν έχεις ελεύθερα χέρια για να πατήσεις να βγει η φωτογραφία. Πλέον δεν χρειάζεσαι ούτε selfie stick ούτε τίποτα. Λες όποια από τις 14 εντολές που η κάμερα καταλαβαίνει και το κάνει. Αυτή την στιγμή η GoPro σε καταλαβαίνει σε 6 γλώσσες, αλλά δυστυχώς όχι ακόμα στα ελληνικά. Που θα πάει όμως, θα συμβεί και αυτό».

 

Φτάνουμε στην Βουλιαγμένη. Πρώτη στάση στην Ωκεανίδα και εγώ ακόμα επιμένω για το 2008 και την απόφαση της εταιρείας να ρισκάρει με την πρώτη GoPro του 2008. Ο Δημήτρης μου εξομολογείται:

«Εντάξει δεν πίστευα ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη. Ότι δηλαδή η GoPro θα αλλάξει την ιστορία της φωτογραφίας, γιατί αυτό έχει συμβεί. Σκέψου ότι οι κλασσικές compact κάμερες έχουν πλέον το 15% της παγκόσμιας αγοράς. GoPro και κινητά αναδόμησαν τελείως την αγορά».  

Συνεχίζουμε να μιλάμε για την παρέα των surfάδων από την Καλιφόρνια και τις σημαντικές στην πορεία της GoPro ενώ πλησιάζουμε στον Λαιμό. 

«Η εταιρεία κάνει το μεγάλο μπαμ το 2010, όταν βγάζει την πρώτη HD μηχανή (640χ480). Μέχρι τότε ήταν με ΑΑA μπαταρίες και οι διαφορές της χρόνο με τον χρόνο ήταν μικρές. Αλλά με το HD τα άλλαξε όλα. Αυτή είναι η κάμερα που πήγε το brand σε άλλο επίπεδο και έδωσε στον καταναλωτή το δικαίωμα να καταλάβει ότι η επένδυση αξίζει. Ο κόσμος κατάλαβε με την ποιότητα των λήψεων ότι η GoPro δεν απευθύνεται μόνο σε κόσμο των extreme sports που θέλει απλά να πιάσει κάτι και δεν μπορεί να το κάνει με άλλη κάμερα, αλλά σε όλους όσους θέλουν να έχουν παντού και πάντα μαζί τους μια πολύ υψηλής (πλέον) ανάλυσης βίντεο/κάμερα. Η GoPro ουσιαστικά βρήκε ένα μεγάλο κενό στην αγορά και το κατάλαβε. Ένα μεγάλο κενό μεταξύ των ακριβών επαγγελματικών μηχανών που είναι πολύ ακριβές, μεγάλες/βαριές και απευθύνονται αυστηρά σε φωτογράφους και των ψηφιακών compact μηχανών που κάθε άνθρωπος/οικογένεια έχει για να αποθανατίζει και να μοιράζεται πλέον την καθημερινότητά του. Μπορεί δε τα κινητά τηλέφωνα να έχουν και αυτά μπει δυναμικά στην αγορά της φωτογραφίας, αλλά η GoPro γίνεται μια κάμερα που καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη χωρίς φυσικά να χάσει την κυριαρχία της στην αγορά των action cams».

Στην Βούλα θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφίες από το «κλουβί». Είναι χειμώνας και δεν έχει κόσμο. Περνάμε απέναντι για την θάλασσα, 2 -3 βαρκούλες, ένα σηκωμένο ιστιοπλοϊκό και επίδοξοι ψαράδες. H GoPro μας δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να τραβάει κόντρα στον ήλιο. Αντίθετα, την καθαρότητα των φωτογραφιών την ζηλεύουν ακόμα και Dslr μηχανές.   

«Αρχικά η GoPro έβγαζε ανά χρόνο και ένα μοντέλο με σημαντικές αλλαγές. Το 2011 βγαίνει η 2, τo 2012 η 3, το 2013 η 3+ και το 2014 η 4. Εδώ έρχεται ένα διάλλειμα, γιατί από το 2014 μέχρι το 2016 δεν βγαίνει καινούργιο major προϊόν. Όμως, η αναμονή άξιζε γιατί με την GoPro 5 η εταιρεία είναι πάλι μπροστά απ’ όλον τον ανταγωνισμό και η κάμερα αυτή – στο λέω με μεγάλη σιγουρά – θα την μνημονεύουμε και αυτή σαν ένα μοντέλο-σταθμός στην αγορά των action cams».

Στη Γλυφάδα κάποιοι αναγνωρίζουν τι κρατάμε στα χέρια μας και προσπαθούν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς θέλουμε να βγάλουμε. Είναι μεσημέρι, η Μεταξά έχει πολύ κόσμο και ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε λίγο και το video, κατά πολλούς το δυνατότερο σημείο της κάμερας. Το τραμ έρχεται στην ώρα του και o fish eye, 180 μοιρών φακός, δύσκολα χάνει πληροφορία.   

«Όπως πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι το καθαριστικό για τα τζάμια το λέμε αβίαστα ajax, έτσι και τις action cams τις λέμε GoPro. Ήταν η πρώτη εταιρεία που μπήκε στον χώρο και από την πρώτη στιγμή επένδυσε πάρα πολύ στο marketing, κάνοντας συμβόλαια στους πιο διάσημους αθλητές. Οδήγησε έτσι από την πρώτη στιγμή την βιομηχανία των action cams και κατάφερε να διατηρήσει αυτή την θέση με καινοτομίες στο προϊόν. Σε κάθε καινούργια GoPro γίνεται μια τεχνολογική δρασκελιά και μετά ο ανταγωνισμός προσπαθεί να την φτάσει. Μόλις ο ανταγωνισμός τεχνικά πλησιάζει, κάνει και το επόμενό της βήμα. Τώρα ας πούμε στην GoPro 5 η εταιρεία επέστρεψε στην βάση της  με τα 3 διαφορετικά μοντέλα στην λογική ‘Good, Better, Best’. Οι διαφορές των μοντέλων είναι προσαρμοσμένες στην τσέπη του κάθε πελάτη και κατά τη γνώμη μου είναι όλες value for money».

«Το δίλημμα για την GoPro δεν είναι 4k ή 8k. Δεν είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Η μεγάλη καινοτομία της 5 είναι η φωνητική εντολή και το video stabilization. Πραγματικά, όσο και να κουνιέται η κάμερα το video δεν τρέμει πια καθόλου. Επίσης, η 5 έχει την επιλογή “burst” που σημαίνει 30 καρέ στο δευτερόλεπτο».

«Το τρίγωνο της επιτυχίας είναι η κορυφαία ποιότητα, μαζί με ευκολία στην χρήση και την ευκολία στην διάδοση του υλικού. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της GoPro: Τα Social Media. Κατάφερε οι ίδιοι οι πελάτες να διαφημίζουν την κάμερα. Ο καθένας παράγει υλικό και το ανεβάζει στα social media διαφημίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ίδια την κάμερα. Μιλάμε για 1,5 billion λεπτά σε air time στο youtube. Και μιλάμε για tagged GoPro, δηλαδή πέρα από τα video που δεν έχει ταυτοποιηθεί από τους uploader η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε.

Φεύγουμε με τον ήλιο να δύει και το γράμμα στον Άγιο Βασίλη να ξεκινάει και να τελειώνει με την λέξη GoPro 5. Και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για underwater NouPou λήψεις, γιατί τα Νότια είναι ακόμα πιο όμορφα μέσα στην Θάλασσα.