SOUTH STORIES

51 χρόνια ιστορίας στο Prapas Sweet Home

To πιο ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου ξεκίνησε την μακρά πορεία του στο χρόνο μισό αιώνα πριν. Μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν είδαμε το χειρόγραφο σημείωμα ‘Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό’ στην είσόδο του, ‘ζουσε και βασίλευε’, ακριβώς στο σημείο που γεννήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν από τον κύριο Πράπα, σύζυγό της κυρίας Τζούλιας Πράπα, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με το ζαχαροπλαστείο που βάπτισε με το επίθετό του. ‘Ο άντρας μου ήταν από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Όλοι τους ήταν! Ειδικά για τον πεθερό μου έχω να το λέω. Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια’, θυμάται η κυρία Τζούλια, η οποία ανέλαβε τα ηνία του καταστήματος μαζί με το γιο της, Γιώργο, μετά το θάνατο του συζύγου της.

Το κατάστημα στην Ομόνοια ήταν ο πρώτος “Πράπας”, ο οποίος, ήδη από τις αρχές της λειτουργίας του, αποτελούσε το στέκι όλης της αφρόκρεμας της εποχής. Εκεί θα έβρισκες τον Χατζιδάκη να απολαμβάνει τον καφέ του, να διαβάζει την εφημερίδα του και να συζητά με σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος.

Το σκηνικό αυτό, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, μεταφέρθηκε προς τα νότια, όταν, μια δεκαετία μετά -και συγκεκριμένα το 1963- άνοιξε το καφέ ζαχαροπλαστείο “Prapas Sweet Home“. Διανοούμενοι, πολιτικοί, συνθέτες, καλλιτέχνες, ναύαρχοι και κάτοικοι της γύρω περιοχής βρήκαν το στέκι τους στα τραπεζάκια του νεοαφιχθέντος καφέ των Νοτίων Προαστίων. Κάτι σαν το θρυλικό Zonars του κέντρου δηλαδή, αλλά με μπόνους την πολύ καλύτερη θέα (στον Σαρωνικό).

Πέντε δεκαετίες μετά το ιστορικό αυτό καφέ-ζαχαροπλαστείο έχει καταφέρει να κρατήσει τους παλιούς θαμώνες και να προσελκύσει μερίδα των νεοτέρων με άξονα, όπως τονίζει η ιδιοκτήτρια, μια προσπάθεια που γίνεται να διατηρηθεί η ποιότητα ψηλά και οι τιμές προσγειωμένες στην πραγματικότητα.

Μια προσπάθεια που, τα τελευταία χρόνια, έγινε πιο δύσκολη εξαιτίας… εξωτερικών παραγόντων ‘Ομολογώ ότι το τραμ ήταν η καταστροφή της περιοχής. Δεν υπάρχει πια η δεύτερη είσοδος του Φαλήρου με αποτέλεσμα ο κόσμος να δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει και να έρθει’, δηλώνει σχετικά.

Πέρα από τα trademark γλυκά του, όπως το εκμέκ καταίφι, το προφιτερόλ και τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό του (που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα) και νέες προσθήκες όπως cookies, μους λεμόνι και λαχταριστές τάρτες, το Prapas είχε προσθέσει και νέες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το catering. Ενώ, όταν βράδιαζε, αντί για καφέδες, αναψυκτικά και σνακ, το μπαρ σέρβιρε ποτά που έφτιαχναν τα έμπειρα χέρια του προσωπικού του.

Για την κυρία Τζούλια, μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. Όμως, σαν εξωτερικός παρατηρητής, θα έλεγα ότι ίσως τελικά το μυστικό κρύβεται στο ίδιο το όνομά του. Το “Prapas Sweet Home”  ήταν, είναι και θα παραμείνει το γλυκό σπίτι της οικίας Πράπα. Και κανένα σημείωμα δεν πρόκειται να μας ακυρώσει αυτή την ανάμνηση.

Τι μένει για το τέλος; To «…Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ’ έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home, με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά…» του Νίκου Καρβέλα από τις Καλοκαιρινές Διακοπές. Γιατί όντως πρόκειται για ένα μαγαζί που άξιζε να γραφτεί τραγούδι για την πάρτη του.

Info: Λεωφόρος Ποσειδώνος 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9819323, 210-9811289