SOUTH STORIES

Creperie Παραμύθι: Εκεί που ξαναγαπήσαμε τα παραμύθια

Η όμορφη και με θετικό μήνυμα ιστορία πίσω από την creperie Παραμύθι, όπως την αφηγούνται οι ιδιοκτήτες Γιώργος και Νίκος.

Εντάξει, όταν ήσουν παιδί είχες το αγαπημένο σου παραμύθι που ήθελες να ακούς ξανά και ξανά. Ως ενήλικας των νοτίων προαστίων όμως, το “αγαπημένο παραμύθι” απόκτησε μία άλλη, πιο λαχταριστή μορφή και κάθε φορά που τελείωνε, σου άφηνε και διαφορετική γεύση. Πότε αλμυρή και πότε γλυκιά, αφού στην creperie Παραμύθι δε μπορείς να ολοκληρώσεις την ιστορία με μία μόνο επιλογή κρέπας.

«Εδώ έχουμε μεγαλώσει γενιές. Έτσι αισθανόμαστε, ειδικά όταν βλέπουμε ζευγάρια που έκαναν το πρώτο ραντεβού τους στο Παραμύθι και έρχονται μετά με τα μωρά τους ή παρέες που μας επισκέπτονταν ως μαθητές σχολείου και τώρα πλέον είναι φοιτητές ή επαγγελματίες. Το Παραμύθι είναι σταθερή αξία.»

Οι άνθρωποι πίσω από το Παραμύθι

Είναι ο Γιώργος Χαλδαίος και ο Νίκος Λάινας, “δύο φίλοι που έχουν αδερφοποιηθεί”. Ο Γιώργος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο Νίκος ηλεκτρονικός. Αρχικά ήταν μία παρέα νέων που είχαν μέσα τους το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να ανοίξουν ένα δικό τους χώρο, αρχικά ως τσαγιερί. Βλέπεις τα ταξίδια που κάνουν συχνά στο εξωτερικό, τούς είχαν εμπνεύσει να θέλουν να φέρουν κάτι διαφορετικό στην πόλη τους. Κι έτσι έγινε. Το 1992 άνοιξε το Παραμύθι- το 2005 το ανέλαβαν αποκλειστικά ο Γιώργος και ο Νίκος- το οποίο χάρη στην καλή, γευστική και εξαιρετικής ποιότητας κρέπα του εξελίχθηκε σε μία διαχρονική creperie.

«Είμαστε από τα λίγα μαγαζιά στο συγκεκριμένο δρόμο της οδού Κύπρου- δηλαδή στο κέντρο απόκεντρο της Γλυφάδας- που έχουμε διατηρηθεί μέσα στα χρόνια. Είναι δύσκολο, ειδικά μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να παραμείνεις ένας από τους αγαπημένους του κοινού.»

Γιατί αυτό το παραμύθι έγινε «best seller»

Υπάρχουν κάποια παραμύθια που παραμένουν κλασικά. Για να συμβεί αυτό όμως, πάντα υπάρχει κάποιος καλός λόγος. Ο λόγος που η creperie Παραμύθι είναι η κλασική αξία στην κρέπα; Τα πρώτης ποιότητας υλικά και η τακτική ανανέωση του μενού και του χώρου.

«Κάθε δύο χρόνια αλλάζουμε τη διακόσμηση και τον κατάλογό μας, πάντα στο ίδιο παραμυθένιο concept, αλλά με διαφορετικά θέματα. Έχουμε επαγγελματίες καλλιτέχνες που φροντίζουν για τις τοιχογραφίες ενώ φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους προμηθευτές για τα πιάτα μας. Διατηρούμε την ποιότητα και κατεβάζουμε τις τιμές. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των καιρών αλλά πιστεύουμε ότι το να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα των πρώτων υλών είναι ό,τι χειρότερο και δε θα έχει τελικά επιχειρηματικό όφελος».

Ο Γιώργος και ο Νίκος ήταν οι πρώτοι που έφεραν το ζυμάρι ολικής άλεσης και καλαμπόκι στην Ελλάδα, πριν περίπου δέκα χρόνια.

«Η παραδοσιακή αλμυρή κρέπα στη Γαλλία παρασκευάζεται από ζυμάρι ολικής άλεσης με φαγόπυρο. Αυτή δηλαδή που έχουμε κι εμείς στο Παραμύθι. Επίσης προσφέρουμε κρέπα από νηστίσιμο ζυμάρι χωρίς αβγό. Ιδανική επιλογή και για όσους έχουν αλλεργία στο αβγό.»

Ο Γιώργος τονίζει ακόμη τη σημασία της καλής συνεργασίας και χημείας μεταξύ τους στην επιτυχία του μαγαζιού.

«Τα χρόνια είναι πολλά και μπορώ πλέον να πω ότι η  συνεργασία που έχω με τον Νίκο είναι από τις λίγες. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και ξέρουμε πως να ξεπερνάμε μαζί τα όποια προβλήματα προκύπτουν.»

Το ιστορικό και παραμυθένιο κτήριο

Το ακίνητο όπου στεγάζεται το Παραμύθι υπάρχει από το 1926. Ήταν κατασκευή και προσωπική κατοικία ενός από τους μεγαλύτερους μηχανικούς της εποχής, του Στράγκαλου, ο οποίος είχε χτίσει πολλά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας και κράτησε αυτή την εξοχική κατοικία στη Γλυφάδα για εκείνον. Το 1981 το σπίτι πουλήθηκε σε μία άλλη οικογένεια και φτάνουμε στο σήμερα, που παραμένει ένα υπέροχο αρχοντικό, ανακαινισμένο μεν αλλά σχεδόν άθικτο όσον αφορά την παραδοσιακή ομορφιά του εντός και εκτός.

“Μας αρέσουν οι παλιές ιστορίες, όπως αυτή που έχει το συγκεκριμένο ακίνητο. Σεβόμαστε το παραμύθι πίσω από το χώρο μας και φροντίζουμε να το συνεχίζουμε. Όταν κάναμε την πρώτη ανακαίνιση μάλιστα, βρήκαμε στα θεμέλιά του ένα νόμισμα της εποχής και ένα ταλαιπωρημένο πέταλο που συνήθιζαν να τοποθετούν οι ιδιοκτήτες για γούρι. Ε αυτό το γούρι το έχουμε κρατήσει μέχρι σήμερα και φέρνει τύχη στη δική μας επιχείρηση.”

Οι αγαπημένες “σελίδες” του Παραμυθιού

Οι γλυκιές κρέπες που συνοδεύονται από παγωτό της επιλογής σου, οι κρέπες με ζυμάρι ολικής άλεσης που δε στερούνται λαχταριστής γεύσης, η μεγάλη ποικιλία σε μπαγκέτες και κρουασάν και το new entry του μαγαζιού, οι σαλάτες σε βάζο. Προσφέρονται μαζί με μία σαλατιέρα και διατηρούνται στο βαζάκι για δύο ημέρες. Αν τις ανοίξεις μετά από δύο ημέρες παραμένουν φρέσκιες σαν να έχουν μόλις κοπεί και το βαζάκι δικό σου!

Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός

Παραμύθι

Κύπρου 9, Γλυφάδα

τηλ. 210 8941361

Facebook Παραμύθι Creperie

www.paramythicreperie.gr