SOUTH STORIES

ΕΣΤΙΑ: Το πολιτιστικό ίδρυμα – ορόσημο της Νέας Σμύρνης

To Nou-Pou είχε την τιμή να μιλήσει με τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ κ. Ιωάννη Παπαδάτο για όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για το σπουδαίο πολιτιστικό ίδρυμα.

Πως ξεκίνησαν όλα και ποιο είναι το ιστορικό έργο της ΕΣΤΙΑΣ

Το πρώτο διάστημα λειτουργίας της ΕΣΤΙΑΣ έχει τρομερό ενδιαφέρον. Ο Κ. Παπαδάτος μας αναφέρει:

Ήταν Ιούνιος του 1930 όταν µία ομάδα αστών προσφύγων από τη Σμύρνη αποφάσισε να ιδρύσει ένα Σωματείο µε στόχο την αναβίωση της πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής της Σμύρνης. Κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει τη λαμπρή πορεία που έμελλε να διαγράψει η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης θα εξελισσόταν στο σημαντικότερο πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού της Ανατολής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι πρόσφυγες µόνιµοι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης αυξήθηκαν από 400 σε 1400 και μαζί µε αυτούς πολλαπλασιάστηκαν και οι ανάγκες τους. Όταν το 1937 ο εκλεγμένος οραματιστής Πρόεδρος της Λέσχης Πάνος Χαλδέζος πρότεινε τη μετονομασία του Σωματείου σε «ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης» και κατ’ επέκταση τη διεύρυνση των σκοπών και των επιδιώξεών του, η εισήγησή του έγινε δεκτή µε ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Έτσι από το 1938 και όπως ορίστηκε από το Καταστατικό του Σωματείου, σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης ήταν η συλλογή, μελέτη και διάσωση του εθνικού, πνευματικού, ιστορικού, λαογραφικού, αλλά και γλωσσικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης. Και πράγματι. Μέσα σε διάστημα µερικών χρόνων, η ΕΣΤΙΑ διαμορφώθηκε σε ένα κέντρο μεγάλης πνευματικής ακτινοβολίας µε δράση πολύπλευρη και πολυσχιδή.”

Η ΕΣΤΙΑ στα χρόνια της κρίσης

Δυστυχώς, πολλές φορές η σημαντικότητα ενός έργου δεν διασφαλίζει απαραιτήτα και την ομαλή λειτουργία του φορέα που τον υλοποιεί. Ο κ. Παπαδάτος, ωστόσο, αναφέρει: “Η χώρα μας ταλανίζεται την τελευταία δεκαετία από κρίση σε πολλαπλά επίπεδα. Πέραν της οικονομικής πλευράς, μείζονος σημασίας είναι η κρίση στην λειτουργία των θεσμών, των αντιλήψεων, του τρόπου σκέψης και της ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας.

Μας χαροποιεί ωστόσο το γεγονός ότι σε αυτή την δύσκολη για την Ελλάδα αλλά και την διεθνή κοινότητα συγκυρία, ο κόσμος νοιώθει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να στραφεί στον πολιτισμό, αναζητώντας να πιαστεί από τις ρίζες του, επιδιώκοντας να αισθανθεί ότι ανήκει σε μια ευρύτερη συλλογικότητα, να «αναγνώσει» πτυχές τις ιστορίας του, να αναθεωρήσει αντιλήψεις ξεπερασμένες και να περπατήσει στα μονοπάτια των προγόνων του.   

Σίγουρα, ο οικονομικός παράγοντας είναι συνυπολογίσιμος και οι επιπτώσεις της κρίσης δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την ΕΣΤΙΑ, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι με συγκροτημένο στρατηγικό πλάνο, σκληρή δουλειά, οργάνωση, και εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό θα περάσουμε τον «σκόπελο» της κρίσης επιτυχώς. Το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές!

Η θετική ανταπόκριση του κόσμου είναι κίνητρο

Τα ενθαρρυντικά σχόλια των ανθρώπων για την ΕΣΤΙΑ είναι διαχρονικά πολυάριθμα και συγκινητικά. Τι ρόλο παίζουν στο τέλος της ημέρας;

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα εξωστρέφειας. Έχει καταφέρει να «επανασυστηθεί» και έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας.

Καθημερινά, το Μέγαρο δέχεται επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους και πολίτες που επισκέπτονται την ΕΣΤΙΑ για να ξεναγηθούν στα Μουσεία της, να γνωρίσουν την Βιβλιοθήκη με τα σπάνια ιστορικά αρχεία της, να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις ή να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα δεκάδες επιμορφωτικά τμήματά της που λειτουργούν καθημερινά.  

Τα σχόλια του κόσμου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας δίνουν μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε την δημιουργική μας πορεία και να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα σας πω μόνο ένα σχόλιο ενός εκ των επισκεπτών του Μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ που μας συγκίνησε και είναι και το παρακάτω : « Μια αστραπή είναι η ζωή μας….μα προλαβαίνουμε”, Ν. Καζαντζάκης. Σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς, η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης είναι μια ανάσα δημιουργικότητας, ποιότητας και ήθους. Μπράβο σας!»

Η σημασία της ΕΣΤΙΑΣ

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΤΙΑΣ αναφέρεται: ‘Η Εστία διατηρεί και μεταλαμπαδεύει το πνευματικό και ιστορικό μεγαλείο της Ελλάδος.’ Άραγε, αυτό αποτελεί χρέος, ευθύνη ή κίνητρο; Η απάντηση είναι αφοπλιστική: “Και τα τρία μαζί! Είναι τρεις κρίκοι αλληλένδετοι. Η ΕΣΤΙΑ θα αγωνίζεται πάντα για να διατηρεί τις μνήμες ζωντανές και να τιμά τους ανθρώπους που υπηρετούν τις υψηλές αξίες και ιδεώδη. Χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία και τον  πολιτισμό μας στις επόμενες γενιές και θα παραμείνουμε πιστοί σ’ αυτό παίρνοντας την ευθύνη και πληρώνοντας το εκάστοτε κόστος.” 

Η ΕΣΤΙΑ επίσης, μετράει σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις. Για την ακρίβεια, στα 88 χρόνια ζωής της, η ΕΣΤΙΑ έχει βραβευθεί και διακριθεί δεκάδες φορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: α) Χρυσό Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών β) Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών γ) Χρυσό βραβείο Α’ Τάξεως Εθνικού Ιδρύματος.

Επιθυμία του Nou-Pou είναι να γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος την ίδια την «ΕΣΤΙΑ». Να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου της και να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που φυλάσσει τα τελευταία 88 χρόνια με αίσθηση ευθύνης αυτή η Μικρασιατική Κιβωτός.

Όπως λέει κλείνοντας και ο ίδιος ο κ. Παπαδατός “Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης έχει βάλει πλώρη για τα «μεγάλα» και σ’ αυτό το ταξίδι στην ιστορία, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό, σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους.

Είναι βέβαιο πως θα είμαστε.

 

ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1,
Τ: 210 9333702 210 9330274
e-mail: info@estia-ns.gr