SOUTH STORIES

Μυρτιά, η ταβέρνα με τις υπερ-ηρωικες μερίδες

Οι ιδιοκτήτες της «Μυρτιάς» στη Νεά Σμύρνη κρατούν όλες τις παραδόσεις: από τη θερμή φιλοξενία μέχρι τις τεράστιες μερίδες του φαγητού.

Μεσημεράκι Πέμπτης πηγαίνω στη παραδοσιακή ταβέρνα Μυρτιά, όπου με υποδέχεται η μεσαία κόρη της οικογένειας Κασόλα, Βιργινία.

Καθόμαστε στον εσωτερικό χώρο όπου κυριαρχεί το ξύλο, ενώ στους τοίχους είναι διακοσμημένα παραδοσιακά εργαλεία τα οποία έχει φέρει από το χωριό του ο ιδιοκτήτης, ο κύριος Νίκος.

Μόνο που οι αναφορές του αγαπημένου του μέρους δεν μένουν μονάχα στη διακόσμηση. «Μυρτιά λέγεται το χωριό των γονιών μου που βρίσκεται λίγο έξω από το Αγρίνιο. Ήθελαν να τιμήσουν τον τόπο τους για αυτό έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα στη ταβέρνα» μου αναφέρει η Βιργινία ξεκλέβοντας χρόνο από τη κουζίνα.

Οι γονείς της εργάζονται για δέκα χρόνια στο χώρο της εστίασης μέχρι που πήραν την απόφαση πριν δεκαέξι χρόνια να ανοίξουν τη δική τους ταβέρνα. «Θυμάμαι πως όταν οι γονείς μου άνοιξαν για πρώτη φορά το μαγαζί εγώ και τα δύο αδέρφια μου, η Ελένη και ο Γιώργος πηγαίναμε σχολείο. Από το πρώτο καιρό εργαζόμασταν στην οικογενειακή επιχείρηση. Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου, αλλά τελικά έμαθα πολλά πράγματα από τη δουλειά. Μεγαλώνοντας άρχισα να βρίσκω περισσότερο ενδιαφέρον. Ήθελα ο κόσμος να φεύγει ευχαριστημένος και αυτό μου έφτιαχνε ιδιαίτερα την ψυχολογία. Μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο να φεύγει χορτασμένος και χαρούμενος» αναφέρει η Βιργινία, η οποία ταυτόχρονα τσεκάρει τι γίνεται και στα τραπέζια που είναι γεμάτα κόσμο.

Στη Μυρτιά πρωταγωνιστεί το κρέας και οι μεγάλες μερίδες που είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. «Έτσι το ξεκίνησαν οι γονείς μου. Δεν επιθυμούσαν να βγάζουν μικρές ποσότητες και ο κόσμος να φεύγει με άδειο το στομάχι. Κρατάμε τις παραδόσεις από το χωριό μας» απαντάει με χαμόγελο.

Με τα κρέατα ασχολείται αποκλειστικά ο κύριος Νίκος. «Ο μπαμπάς μου επιλέγει και ελέγχει όλα τα κρέατα που σερβίρουμε στον κόσμο. Για εκείνον είναι μεγάλη ιεροτελεστία καθώς αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Η μαμά μου και εμείς αναλαμβάνουμε τα υπόλοιπα υλικά».

Το μενού είναι δοκιμασμένο και δεν αλλάζει. «Τον κατάλογο τον είχαν φτιάξει οι γονείς μου και έχει παραμείνει σταθερός. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τα πιάτα που έχει μάθει ο κόσμος και επιστρέφει για να τα γευτεί. Αυτή η συνταγή πάει καλά και δεν θέλουμε να την αλλάξουμε. Όσες φορές έχω δοκιμάσει να κάνω κάποιες αλλαγές δεν έχει πετύχει. Τελικά ο κόσμος θέλει αυτό που γνωρίζει. Μπορεί να προσθέσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν θα αφαιρέσουμε» μου εξηγεί η Βιργινία.

Ότι υπάρχει στον κατάλογο του μαγαζιού είναι φτιαγμένο από την κυρία Μαρία. «Η μαμά μου ετοιμάζει τις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα γλυκά, τα οποία τα σερβίρουμε ως κέρασμα. Οι συνταγές είναι της μαμάς και τα ετοιμάζει όλα στο χέρι. Δε βγάζουμε τίποτα κατεψυγμένο. Δίνουμε στους πελάτες μου να φάνε ότι ακριβώς θα τρώγαμε στο σπίτι μας».

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας τους; «Το κάνουμε με μεράκι και πολλή αγάπη. Δεν είναι ένα απρόσωπο μαγαζί, αντίθετα είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Έχουμε επαφή με τον κόσμο, μας γνωρίζουν και χτίζουμε σχέσεις».

Πριν από δύο χρόνια, η Μυρτιά απέκτησε αδερφάκι στο Περιστέρι. “Ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα από την ποιότητα και το μενού μέχρι το περιβάλλον. Εξάλλου αποφασίζουμε μεταξύ μας ποιοι θα βρίσκονται στο ένα μαγαζί και ποιοι στο άλλο”.

Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη & Αγίας Παρασκευής 24, Περιστέρι