SOUTH STORIES

‘’Παντοκαφενές’’: Καφές φτιαγμένος με μεράκι από άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι ιδρυτές του ‘’Παντοκαφενέ’’ μας υπενθυμίζουν έμπρακτα πως όλοι πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες στην ζωή και τα άτομα με ειδικές ανάγκες το αποδεικνύουν εκεί καθημερινά.

Από την Κρύστα Φωτεινοπούλου

Η επίσκεψη μου στο παντοπωλείο-καφενείο του Παλαιού Φαλήρου έγινε ένα χρόνο και κάτι μήνες από την ίδρυση του και με το που συναντώ τους ιδρυτές, μερικούς από τους εθελοντές αλλά και τα παιδιά που εργάζονται εκεί σκέφτομαι πως άργησα πολύ να το ανακαλύψω.

Ο ‘’Παντοκαφενές’’ είναι ένα μοντέρνο καφενείο-παντοπωλείο σε μια ήσυχη και καταπράσινη γειτονιά. Το Παλαιό Φάληρο σαν επιλογή δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Η ιδέα ήταν να βρεθεί μια περιοχή που κρατάει ακόμη τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Το Παλαιό Φάληρο είναι μια φιλική γειτονιά και οι κάτοικοι μένουν αρκετά χρόνια εδώ και γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους.

Μπαίνοντας στο μαγαζί με υποδέχτηκαν αρχικά δυο εθελόντριες η κυρία Μελίνα Ηλίεβα και η κυρία Ντάνη Ντούνη. Μου σύστησαν τα παιδιά που δουλεύουν κάθε Σάββατο στο μαγαζί και μου ανέφεραν πως συνολικά απασχολούνται 14 άτομα με ειδικές ανάγκες που εκτελούν επιτυχώς τις ιδιότητες του σερβιτόρου, του βοηθό του σερβιτόρου και του μπαρίστα.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων που δεν ήταν επιχειρηματίες, αλλά άμεσα εμπλεκόμενοι με τη ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, o  κ. Γιώργος Τζώτης, ιδρυτής του «Παντοκαφενέ» και νοσηλευτής ψυχικής υγείας στον Ευαγγελισμό και ο Αλεξάντερ Νικίτοβιτς, επίσης ιδρυτής του «Παντοκαφενέ» και εργοθεραπευτής. Οι υπόλοιποι της ομάδας είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές και εθελοντές από την γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου.

Η εκπαίδευση από τους ειδικούς γίνεται κάθε μήνα στα παιδιά με συγκεκριμένες μεθόδους, οπτικοποιώντας τις δουλειές που πρέπει να κάνουν. Βήμα-βήμα με φωτογραφίες και βίντεο μαθαίνουνε στα παιδιά πώς να φτιάχνουν έναν καφέ μέχρι πώς να καθαρίζουν κάποιο αντικείμενο.

Στη συνέχεια συναντώ τον κύριο Γιώργο Τζώτη ο οποίος, ξεκινά να μου λέει πως «τα συγκεκριμένα παιδιά ενώ έβγαιναν από κέντρα ειδικής αγωγής πλήρως εκπαιδευμένα έφταναν χωρίς καμία απασχόληση στο σημείο να χάνουν τις δεξιότητες τους. Μένανε μέσα στο σπίτι, καπνίζανε και δεν ασχολούνταν με τίποτα, αφήνοντας τον εαυτό τους παραμελημένο και γι’αυτόν τον λόγο μπήκαμε στην διαδικασία να πούμε πως πρέπει τα παιδιά να δουλέψουν. Έτσι, επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα μαγαζί που να είναι όσο γίνεται περισσότερο ανοιχτό προς το κοινωνικό σύνολο, προκειμένου τα παιδιά να αλληλοεπιδρούν καθημερινά με την κοινότητα. Την ευκαιρία που δώσαμε στα παιδιά να αποδείξουν ότι μπορούν να δουλέψουν και να κάνουν μια επιχείρηση βιώσιμη, την έκαναν πραγματικότητα. Με σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση μπορούν να δουλέψουν και να υποστηρίξουν μια επιχείρηση και να ανθίσουν σαν άνθρωποι».

Επιπλέον, ο Δήμος έχει δείξει έμπρακτα πως υποστηρίζει το καφενείο βοηθώντας το να φτιάξει τον εξωτερικό χώρο και πρόσφατα κοινοποίησε πως θα απαλλάξει τον «Παντοκαφενέ» από τα δημοτικά τέλη, ενώ η καθημερινή βοήθεια των εθελοντών, κυρίως στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, είναι σπουδαία.

Στον ‘’Παντοκαφενέ’’  σερβίρονται πολύ καλής ποιότητας όλων των ειδών καφέδες, αλλά και πολύ καλό τσίπουρο, ούζο και ρακί από βερίκοκο και κυδώνι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού και πολύ ωραίους μεζέδες που ταιριάζουν με καθένα από αυτά τα ποτά.

Στην ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποιο περίεργο περιστατικό εν ώρα εργασίας ο κύριος Τζώτης μου αναφέρει χαμογελώντας πως ‘’τον πρώτο καιρό επειδή τα παιδιά δεν είχαν ξανά δουλέψει και δεν ήξεραν πώς να συμπεριφέρονται, συγκεκριμένα ένα παιδί με αυτισμό, ο Κίμωνας, προσφέρει την πρώτη μπύρα στον πελάτη, ύστερα από λίγη ώρα ο πελάτης του ζητά και δεύτερη μπύρα και εκείνος απαντά με απορία ‘’μα ήπιες πριν λίγο μια μπύρα, θες κι άλλη;’.  

‘’Σκοπός μας δεν είναι μόνο να απασχολούμε άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά να τους ανοίγουμε την πόρτα ώστε να ενταχθούν σε μια ακόμη πιο κανονική επιχείρηση. Για παράδειγμα ένα παιδί με κινητικές δυσκολίες που εργαζόταν μαζί μας πρόσφατα πήρε άδεια να ανοίξει το δικό του περίπτερο. ‘’

Ο «Παντοκαφενές» είναι μια δράση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης (Κοιν.Σ.Ε.Π) “+εργάζομαι” και έχει ως μελλοντικό σκοπό να εξοπλιστεί καλά το παντοπωλείο που για την ώρα υπολειτουργεί.

Επίσης στόχος είναι να σερβίρονται προϊόντα από αντίστοιχες επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες που παράγουν για παράδειγμα μέλι, λάδι και μαρμελάδες και από εκεί και πέρα να ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας.