SOUTH STORIES

Πάρις, το πιο ροκ σουβλάκι των νοτίων προαστίων

Από το 1963, στο ίδιο ακριβώς σημείο, με το καλύτερο σουβλάκι του Αλίμου, άπειρες ιστορίες και πάντα ροκ μουσική στα ηχεία. 

Ο Πάρις είναι το πιο παλιό σουβλατζίδικο του Αλίμου και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Ο άλλος χαρακτηρισμός όμως που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι μόλις μπαίνεις στο μαγαζί καταλαβαίνεις ότι πρόκειται και για το πιο ροκ σουβλατζίδικο που έχεις δει ποτέ. Αν τώρα πάλι όλα αυτά δεν σου κάνουν πολύ εντύπωση, μάθε ότι το σουβλάκι του είναι ένα πραγματικό λουκούμι και ξυπνάει αναμνήσεις από το παρελθόν.

Ο Πάρις άνοιξε το 1963 στην ίδια ακριβώς θέση που βρίσκεται και σήμερα. Τότε είχε άλλο όνομα και συγκεκριμένα ονομαζόταν Θρύλος. Βλέπεις μάζευε πολλούς παίχτες του Ολυμπιακού και είχε γίνει στέκι. Ήταν μαγειρείο και ο Πάρις Μαγιάφας κράτησε στο μαγαζί την ίδια φιλοσοφία με τον προκάτοχό του. Για να αντιληφθείς για πόσο παλιά μιλάμε, η πρώτη άδεια του μαγαζιού λέει “Βασίλειον την Ελλάδος” πάνω πάνω. Μας την έδειξε ο Στέλιος ο γιος του. Να δες!

“Τότε εδώ ήταν εξοχικές κατοικίες και υπήρχαν ελάχιστα σπίτια. Μόνο μονοκατοικίες. Γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας και μετά από τόσα χρόνια έρχονται εδώ, άλλοι έρχονται με τα παιδιά τους, άλλοι με τα εγγόνια τους”. Ο Στέλιος ανέλαβε το μαγαζί πριν από 25 χρόνια, άλλαξε το όνομα αφού όλοι έλεγαν “πάμε στον Πάρι” και αποφάσισε να προσθέσει το σουβλάκι. Με αυτό το σουβλάκι έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές αλιμιωτών, έχει δημιουργήσει αναμνήσεις μα πάνω από όλα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για την γεύση του και την ποιότητά του.

Ο Στέλιος κάθεται απέναντι μου, πίνει καφέ σε μια κούπα και ανάβει το τσιγάρο ενώ φοράει το καπέλο του. Τον ρωτάω τι κάνει το σουβλάκι του Πάρι να ξεχωρίζει τόσα χρόνια και έχει γίνει πια μια διαχρονική αξία στον Άλιμο. Μου απαντάει με πολύ λίγες λέξεις και σταματάει “Φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Αυτό και τίποτα άλλο”. Όπως μου εξηγεί, εκείνος και ο αδερφός του ρίχνουν προσωπική δουλειά στο μαγαζί.

Βρίσκονται στο μαγαζί από το πρωί που ανοίγει μέχρι το βράδυ που κλείνει. Θα κάτσουν μερικές μέρες οι ίδιοι στην σχάρα και σίγουρα θα πάνε στην αγορά για να αγοράσουν τα προϊόντα ένα προς ένα. Ακόμα και τον κιμά που προσφέρουν δεν τον αγοράζουν έτοιμο, πηγαίνουν οι ίδιοι στο κρεοπωλείο για να τον δουν να κόβεται μπροστά τους. Γενικότερα έχουν μια μανία με την ποιότητα και αυτό βγαίνει κάθε φορά που δαγκώνεις το σουβλάκι τους.

Πίττα, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και πατάτες λέει ο κατάλογος. Το σουβλάκι που έχω μπροστά μου έχει ακριβώς τα ίδια αλλά χωρίς τις πατάτες και τον κοιτάω με ένα βλέμμα απορίας. Καταλαβαίνει και μου απαντάει “Ο πατέρας μου έλεγε ότι το σουβλάκι δεν πρέπει να έχει πατάτες. Χάνεται όλη η γεύση. Τώρα αν ο πελάτης θέλει πατάτες δεν μπορούμε να το αρνηθούμε”. Εκείνη την στιγμή ένιωσα μια αυθεντία να απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που υπάρχουν γύρω από το σουβλάκι, σα να λύνεται ένας οικουμενικός γρίφος. Και πως να μην εμπιστευτείς τον Στέλιο όταν έχει τόσα χρόνια εμπειρίας.

Στον Πάρι όμως θα βρεις και υπέροχους μεζέδες. Highlight είναι το κοτόπουλο μαριναρισμένο με μουστάρδα, μέλι και θυμάρι, ενώ πιάτο-λουκούμι είναι και τα μπριζολάκια λαιμού μαριναρισμένα σε jack daniels. Μην σου κάνει εντύπωση το τελευταίο πιάτο. Αν πας στον Πάρι θα καταλάβεις ότι το Jack βρίσκεται παντού. Οι τοίχοι του μαγαζιού είναι γεμάτοι από θρύλους της ροκ και μέταλ σκηνής, ενώ η μουσική που ακούγεται είναι στο ίδιο μήκος κύματος και μόνο.

Ο Στέλιος απαγορεύει αυστηρά τα ελληνικά. Επιτρέπει μόνο τα ελληνικά μέταλ συγκροτήματα τα οποία και υποστηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί, αφού πολλές φορές κάνει και κληρώσεις των δίσκων τους. Θυμάσαι που σου είπα πριν ότι έπινε καφέ από μια κούπα; Ε, αυτή είχε πάνω τον Jimi Hendrix. Ο αγαπημένος του όπως μου είπε είναι ο “Stevie” Ray Vaughan και ψάχνοντας βλέπω μια φωτογραφία του ανάμεσα στις κορνίζες που έχει κρεμασμένες στους τοίχους.

Ο Πάρις ανοίγει από τις 12:30 το μεσημέρι και μένει ανοιχτός μέχρι τη μία το βράδυ. Πολλές φορές μπορεί να δεις τον Στέλιο να κάθεται και πιο μετά με την παρέα του. Πάντα με ροκ μουσική και ένα μπουκάλι Jack. Επίσης κάνει και delivery στην περιοχή δίνοντας σου την δυνατότητα να γευτείς αυτό το λουκούμι και στο σπίτι σου.

Αυτό το σουβλατζίδικο είναι μέρος της ιστορίας του Αλίμου. Είναι ένα μαγαζί διαχρονικό με τους τοίχους του να έχουν ακούσει και να έχουν δει όλη την πορεία της περιοχής και τους ανθρώπους της. Ο Πάρις είναι είναι το πιο ροκ σουβλάκι που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Ο Πάρις
Θουκυδίδου 38, Άλιμος τηλ: 210-9889664 facebook | foursquare

* Φωτογραφίες Δημήτρης Βέργης