SOUTH STORIES

ΠΙΚΠΑ Βούλας, η ιστορία μιας ανιδιοτελούς αγάπης προς τα παιδιά

Μπήκαμε στο ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, όπου σήμερα φιλοξενούνται 80 παιδιά, και μάθαμε την ιστορία του που ξεκινάει πίσω στο 1914.

Κατά την ξενάγηση μας, αποκτήσαμε μία διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε μέχρι τώρα στο μυαλό μας για το συγκεκριμένο φορέα. Καταρχάς οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί κάνουν πραγματικά τα πάντα για τα παιδιά που φιλοξενούν. Περιποιούνται τις εγκαταστάσεις, όσο περνάει από το χέρι τους, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για (και με) τα παιδιά, περνούν αμέτρητες ώρες μαζί τους με υπομονή, επιμονή και στόχο ώστε να είναι ευτυχισμένα στην καθημερινότητά τους.

Συναντήσαμε τον Φυσικοθεραπευτή την ώρα που έκανε ασκήσεις σ’ ένα μικρό παιδί με ειδικές ανάγκες, παιδιά χαρούμενα να παίζουν στους χώρους του ΠΙΚΠΑ αλλά και παιδιά καθηλωμένα στα κρεβάτια εξαιτίας κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας και κίνησης.

Το αρχικό σοκ όταν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις από κοντά είναι όντως μεγάλο, αλλά μεγαλύτερη είναι η χαρά που νιώθεις όταν συνειδητοποιείς ότι οι άνθρωποι του φορέα φροντίζουν για τη βελτίωσή τους και μέχρι ένα βαθμό το πετυχαίνουν. Χέρι χέρι με τους ανθρώπους του ΠΙΚΠΑ βρίσκεται και ο Σύλλογος «Φίλοι του ΠΙΚΠΑ», που προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο συνολικό έργο.

Μία δομή που ξεκίνησε για τη φροντίδα των θυμάτων πολέμου
Το ήξερες ότι το ΠΙΚΠΑ ιδρύθηκε αρχικά για τη φροντίδα των θυμάτων πολέμου; Κι όμως, όταν πρωτοξεκίνησε το 1914 είχε αυτό το σκοπό αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε προνοιακό φορέα για τη φροντίδα και προστασία του παιδιού.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει διατρέξει μία σημαντικότατη πορεία στον τομέα του, με υπηρεσίες καινοτόμες και πρωτοποριακές για την εποχή του, υπηρεσίες που συναντούσε κανείς σε προηγμένα κράτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κλειστή πισίνα στο κεντρικό κτίριο που δεσπόζει στη Μονάδα ή το τμήμα κατασκευής προσθετικών μελών, μέσα στο ίδρυμα, αλλά και το θέατρο, που αξιολογούνταν ως εξίσου σημαντικό για την ψυχική υγεία και ανάπτυξη των ενοίκων του.

Το 1950 ιδρύθηκε το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων παίδων δυναμικότητας 400 κλινών, χώρος που αποτελεί έναν από τους κύριους και σημαντικότερους φορείς παιδικής προστασίας στη χώρα με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρίες. Σήμερα το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 80 παιδιά στις εγκαταστάσεις της Βούλας. Τα παιδιά αυτά είναι με ποικίλες αναπηρίες (κυρίως με αυτισμό και νοητική υστέρηση), ηλικίας λίγων μηνών ως 20 χρόνων περίπου, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου  η πλειοψηφία αφορούσε σε φιλοξενία παιδιών με κινητικές κυρίως δυσκολίες.

Αυτά έχουν ανάγκη τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ
Το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί παιδιά τα οποία παρουσιάζουν κινητική ή και νοητική αναπηρία κάθε βαθμού. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν στερούμενα της οικογενειακής αγάπης και θαλπωρής. Το Κέντρο τους παρέχει αποκατάσταση (εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική στήριξη, αθλητισμό), όμως η μεγαλύτερη ανάγκη τους είναι μια οικογένεια που θα τα αγκαλιάσει. Με τα νέα προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας αυτό επιτυγχάνεται.

Οι τρόποι εισαγωγής ενός παιδιού στο Παράρτημα Βούλας πραγματοποιείται είτε μετά από αίτημα του γονέα για μεγάλωμα και  φροντίδα του ανάπηρου παιδιού τους είτε  μετά από Εισαγγελική παραγγελία ( π.χ. εγκατάλειψη  σε νοσοκομείο). Στη δεύτερη περίπτωση, συχνά οι φερόμενοι ως γονείς εξαφανίζονται και διακόπτουν κάθε επαφή, πράγμα που επιβαρύνει την όλη εξέλιξη του παιδιού. 

Τα αιτήματα για εισαγωγή είναι πολλά και  δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ( υπάρχει λίστα) επειδή ακόμα η κοινωνία αποδέχεται για τα παιδιά με αναπηρία την απομάκρυνση από τους γονείς και την ιδρυματική ζωή. Συνήθως έρχονται βρέφη ή μικρά παιδιά και παραμένουν στην φροντίδα του ΚΚΠΠΑ (σε άλλη μονάδα για την ενήλικη ζωή) για όλη τους τη ζωή. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί ένα σπίτι , μια θετή ή ανάδοχη οικογένεια  ,προσφερόμενες να υποδεχθούν ένα παιδί για αυτό που είναι, με όποιες δυνατότητες έχει. Υπάρχουν όμως άνθρωποι  που αξιολογούν το παιδί ως παιδί και όχι την αναπηρία. Αυτό κάνουν και όλοι οι εθελοντές και υποστηρικτές μας. Προσφέρουν το συναίσθημα και την κοινωνική ζωή, που οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν. Τα παιδιά μας παίρνουν αγάπη και προσοχή από αρκετά πρόσωπα. Οι εθελοντές, όπως και οι υποψήφιες οικογένειες συνεργάζονται ώστε να καταλάβουν αν τους ταιριάζει αυτός ο ρόλος, εκπαιδεύονται και αρχίζουν την σύνδεση με το παιδί ή τα παιδιά που θα βοηθήσουν. Ο στόχος όλων μας είναι η ευημερία των παιδιών. Είναι στόχος που πιστεύουμε και υπηρετούμε οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και οι φίλοι και γι αυτό εκτός της Πολιτείας η κοινωνία μέσω προσφορών και χορηγιών μας υποστηρίζει, δηλαδή υποστηρίζει τα παιδιά. Έχουμε φίλους χορηγούς που συμπληρώνουν τα αγαθά των παιδιών και προσφέρουν την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το ΠΙΚΠΑ (ΚΑΑΠΒ) προσφέρει στα παιδιά με αναπηρία, προστασία, αποκατάσταση, ειδική διαπαιδαγώγηση και κοινωνική ένταξη χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Η προσφορά του Συλλόγου «Φίλοι του ΠΙΚΠΑ»
Το Nou-Pou.gr μίλησε με την Ελένη Κονιδάρη, Πρόεδρο του Συλλόγου, για την προσφορά των Φίλων παιδιών ΠΙΚΠΑ. Η κ. Κονιδάρη εντάχθηκε το 1998 σαν μέλος και εθελόντρια, ενώ αργότερα εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. «Από τον Ιανουάριο του 2017 έχω την τιμή να έχω εκλεγεί στην θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου.»

Ποιο είναι πρακτικά το έργο του Συλλόγου;

Ο Σύλλογος μας είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό που ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί βάσει του Καταστατικού του που συντάχτηκε και καταχωρήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις και τους νόμους της πολιτεία. Η λειτουργία του Συλλόγου μας βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές του εθελοντισμού

Το έργο του Συλλόγου στοχεύει στην βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Πίκπα. Από το 1991 που λειτουργεί ο Σύλλογος μέχρι σήμερα, με την βοήθεια χορηγών αλλά και δωρητών, έχει επιμεληθεί των εργασιών ανακαίνισης διαφόρων κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσα στο χώρο του Πίκπα. Πρόσφατα εγκαινιάσθηκαν και παραδόθηκαν προς χρήση 3 κτίρια που ανακαινίσθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ποια είναι η υποστήριξη των παιδιών και πως γίνεται; 

Η εθελοντική δράση των μελών του Συλλόγου επικεντρώνεται αποκλειστικά στη συναισθηματική αλλά και υλική στήριξη των παιδιών του ΠΙΚΠΑ. Προσπαθούν να συμβάλλουν στη μόρφωση, την ψυχαγωγία καθώς και την κοινωνικοποίηση τους . Τα βοηθούν στα μαθήματά τους, τα απασχολούν με τις τέχνες στη βάση ειδικού προγράμματος «θεραπεία με την τέχνη» ,τα ψυχαγωγούν με εκδρομές, εξόδους, τα συνοδεύουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες και γενικότερα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους όπως θα έκανε η οικογένεια τους.

Τι προτείνετε εσείς ως Πρόεδρος του Συλλόγου για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια;

Οι προτάσεις του Συλλόγου μας στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών και η δράση τους, καθώς και των χορηγών και δωρητών. Ελπίδα μας είναι η Πολιτεία να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ και να προχωρήσει στην μελέτη και εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης της αναπηρίας και την κοινωνική τους ένταξης.

Όσο για εσένα, που μετά από αυτό το άρθρο, ενδιαφέρεσαι να γίνεις εθελοντής…

Σύλλογος Φίλοι Παιδιών ΠΙΚΠΑ, τηλ. 6947880343, Friendsofpikpa.gr ,  filoitoupikpa@gmail.com