SOUTH STORIES

Το σουβλάκι του Λευτέρη σε ταξιδεύει 60 χρόνια πίσω

Ο ‘πρύτανης’ του σουβλακιού, όπως ονομάζουν οι Νεοσμυρνιώτες τον Λευτέρη, μετακόμισε εδώ και λίγο καιρό εντός της πλατείας της Νέας Σμύρνης. Προσφέροντας το ίδιο και απαράλλαχτο σουβλάκι, όπως όταν το ξεκίνησε ο παππούς Λευτέρης το 1953.

60 χρόνια μετά ο Λευτέρης παραμένει μια βαθιά οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν οι δυο γιοι του Λευτέρη και τα παιδιά τους και οι οποίοι έχουν φροντίσει να διατηρήσουν το -εξαιρετικό προιόν τους- ίδιο και απαράλλακτο. Όπου ίδιο σημαίνει ότι στο σουβλάκι (από καλαμάκι χοιρινό, μπιφτέκι, κεμπάπ, καλαμάκι κοτόπουλο από φιλέτο ή μπούτι, χωριάτικο λουκάνικο) δεν μπαίνει τίποτα πέρα από ντομάτα, κρεμύδι ανακατεμένο με μαϊντανό, αλατοπίπερο και -στην περίπτωση του κοτόπουλου- μπέικον και πιπεριά). Κάτι που ‘ξενίζει’ ευχάριστα όποιον, κάτω των 50, έχει συνηθίσει το σουβλάκι του παραγεμισμένο με τζατζίκι, πολύχρωμες σάλτσες και λοιπές χαριτωμενιές.

‘Χωρίς ίχνος υπερβολής και εγωϊσμού, έχουμε την καλύτερη πίτα σε όλη την Ελλάδα. Γιατί η πίτα, φρέσκια, αλάδωτη και ψημένη στα κάρβουνα, είναι που κάνει τη διαφορά. Επιπλέον η ψησταριά μας είναι ειδική πατέντα του παππού και ψήνει με κάρβουνο σε ιδανική θερμοκρασία το κρέας και την πίτα’ μου λέει ο Κώστας, ένας από τους δυο γιους του ιδρυτή.

Εξηγώντας μου ταυτόχρονα ότι ‘Αυτός, η πίτα, είναι ο λόγος που δεν βάζουμε μέσα στο σουβλάκι τζατζίκι ή οτιδήποτε υγρό (σ.σ. αν και στο μαγαζί υπάρχει και χειροποίητο τζατζίκι και χειροποίητη τυροκαυτερή). Γιατί δεν θέλω να χαλάσω το προιόν. Επίσης η πίτα είναι ο λόγος που δεν δουλεύουμε ποτέ Κυριακές. Βλέπεις τα περισσότερα μαγαζιά λαδώνουν τις πίτες ώστε να τους δώσουν παραπάνω ελαστικότητα και να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν την επόμενη μέρα. Εμείς χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκες και αλάδωτες. Τις Κυριακές το εργοστάσιο που τις παράγει είναι κλειστό. Οπότε δεν υπάρχουν πίτες. Άρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε με αυτές του Σαββάτου.

Εννοείται επίσης ότι εδώ δεν πρόκειται να βρεις ούτε κατά διάνοια ντονέρ ή γύρο. ‘Θα σου πω αυτό που θυμάμαι ότι είπε ο παππούς μου σε ένα παλιό πελάτη που τον ρώτησε γιατί δεν βάζει ντονέρ. Η απαντησή του ήταν απλή, καθαρή και τίμια. Ότι ‘Δεν βάζω γιατί εδώ τρώνε τα εγγόνια μου’.

Μια ατάκα που έρχεται να μας περάσει στο επόμενο μεγάλο θέμα, αυτή της ποιότητας του κρέατος. Η οποία και είναι εξαιρετική. Κάτι λογικό από τη στιγμή που μαθαίνεις ότι τόσο ο προμηθευτής κρέατος όσο και αυτός με τις πίτες είναι οι ίδιοι εδώ και 50 χρόνια. Και οι οποίοι, πέρα από συνεργάτες, είναι και κουμπάροι.

Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, Τηλ: 2109310341