SOUTH STORIES

Στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη αποφοιτούν παιδιά με άποψη και ιδανικά

O Ηλίας Καίσαρης μάς άνοιξε τις πόρτες των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη και μας μίλησε για τους μαθητές του σήμερα.  

Αν ρωτήσεις έναν μαθητή τι σημαίνει για αυτόν «καλό σχολείο», θα σου δώσει σίγουρα μία διαφορετική απάντηση από αυτή που θα έδινε για την ίδια ερώτηση ο γονιός του. Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτές τις δύο απαντήσεις, ένα σημείο που λέγεται κατεύθυνση. Τη σωστή κατεύθυνση λοιπόν σε συνδυασμό με τη γενικότερη παιδεία, την αναζητάει τόσο ο γονέας όσο και το ίδιο το παιδί που μεγαλώνοντας το βλέπει ως βοήθεια για το μέλλον του.

Τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη διαθέτουν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, την εμπειρία, το πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και την απαραίτητη ψηφιακή εργαλειοθήκη για τους δασκάλους και καθηγητές, ώστε το μάθημα να γίνεται βιωματικά, ευχάριστα και το αποτέλεσμα να είναι η γνώση και ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος που θα βγει εφοδιασμένος στην κοινωνία του.

Είστε ένα σχολείο με ιστορία και συνεπώς εμπειρία στην εκπαίδευση. Πείτε μας δυο λόγια για τις αρχές που διέπουν τα Εκπαιδευτήριά σας.

Τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, από το 1960 που ιδρύθηκαν στο Παλαιό Φάληρο μέχρι και σήμερα που λειτουργούν στη Βάρη Αττικής σε μία ιδιόκτητη καταπράσινη έκταση 35 στρεμμάτων καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, παραμένουν πιστά στο όραμα του ιδρυτή τους. Είναι ένα σχολείο που διατηρεί την προσωπική σχέση με τους μαθητές και τους γονείς τους, και ταυτόχρονα έχει το βλέμμα του στο μέλλον εξελίσσοντας διαρκώς τις διδακτικές του μεθόδους. Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και με καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό, δίνουμε έμφαση στη μόρφωση των μελλοντικών πολιτών και όχι μόνο στην εκπαίδευση και κατάρτισή τους. Πιστεύουμε στον άνθρωπο με στέρεο υπόβαθρο γενικής μόρφωσης ώστε να κατανοεί, να εξελίσσεται, να ονειρεύεται και να δημιουργεί.

Δίνουμε έμφαση στη διδασκαλία των ανθρωπιστικών μαθημάτων, τολμάμε να υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας τη διαθεματική, βιωματική και ομαδοσυνεργατική μάθηση. Φροντίζουμε για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Τέλος, κορμός στη φιλοσοφία του σχολείου μας είναι το να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί πάντοτε δίπλα στους μαθητές μας, ενώ φροντίζουμε να έχουμε άριστη επικοινωνία με την οικογένεια, που θεωρούμε συνοδοιπόρο στην εκπαιδευτική μας προσπάθεια.

Αν ερχόταν κάποιος να δει το σχολείο σας, τι κλίμα θα έβλεπε να επικρατεί;

Τόσο οι έρευνες όσο και η μακρόχρονη εμπειρία μας δείχνουν ότι επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση όταν κάποιος είναι χαρούμενος και απολαμβάνει τη διαδικασία. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουμε στους μαθητές μας ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, πλούσιο σε μαθησιακά ερεθίσματα εξασφαλίζοντας τους τις ιδανικότερες συνθήκες για σύγχρονη και αποτελεσματική εκπαίδευση που οδηγεί με εντυπωσιακά ποσοστά στην επιτυχή εξέλιξή τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Είναι εφικτή η πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών;  

Λόγω της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, φροντίζουμε ώστε η καλλιέργειά των μαθητών μας να είναι πολύπλευρη με στόχο την ολοκληρωμένη τους ανάπτυξη και για αυτό μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας τη γνώση διαθεματικά αλλά και με βιωματικό τρόπο. Ενθαρρύνουμε την έρευνα και την αναζήτηση της γνώσης αλλά και την ομαδική συνεργασία. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις εργασίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Συμμετέχουμε σε διασχολικές αθλητικές διοργανώσεις, εμπνέοντας έτσι στους μαθητές μας την αγάπη για τον αθλητισμό και το “ευ αγωνίζεσθαι”. Με τη λειτουργία λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού εργαστηρίου, καλλιεργούμε στους συμμαθητές μας τη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τις τέχνες, ενώ με τη θεατρική αγωγή και τη χορωδία μας τα εισάγουμε στον κόσμο του θεάτρου και της μουσικής. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς και γι’ αυτό τους εμπλέκουμε συχνά σε φιλανθρωπικές δράσεις. Τέλος, βασικό μας μέλημα είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, από την ευαίσθητη ηλικία του Παιδικού Σταθμού κιόλας, στο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούμε, των εκπαιδευτικών επισκέψεων καθώς και των συνεργασιών με περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Επιπλέον, στο σχολείο μας υπάρχει λαχανόκηπος με εποχιακά λαχανικά, ενώ διαθέτουμε ένα κτήμα δίπλα στις εγκαταστάσεις μας όπου πραγματοποιούν projects, εξελίσσουν μαθήματα που κάνουν στο βιβλίο και μαζεύουν υλικό για τις εργασίες τους με σύνορα τον ουρανό και τα δέντρα.

Πώς συνδυάζεται η τεχνολογία με την εκπαίδευση στο σχολείο σας;

Στην εποχή της τεχνολογίας, στόχος και υποχρέωσή μας είναι να προετοιμάζουμε πολίτες έτοιμους για την διεθνή αγορά. Έτσι, ξεκινώντας από την Δ’ δημοτικού χρησιμοποιούμε iPads ακολουθώντας το εκπαιδευτικό μοντέλο 1:1 (μία ταμπλέτα για κάθε μαθητή) και στην Α’ Γυμνασίου προσφέρουμε σε όλους τους μαθητές μας δωρεάν ταμπλέτα με προεγκατεστημένο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό. Με τον τρόπο αυτόν, το μάθημα παρουσιάζεται με ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο και όλοι οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν πρωτότυπο ψηφιακό υλική ή να αυτοαξιολογηθούν με εύκολο και ευχάριστο τρόπο.

Στην εποχή μας η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο προσόν. Με ποιο τρόπο το εξασφαλίζετε αυτό;

Στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη βασικό μας μέλημα είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών σε βάθος και από μικρή ηλικία. Εντάσσοντας στο καθημερινό πρόγραμμα τη διδασκαλία Αγγλικών από το Προνήπιο φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν εξοικείωση με τη γλώσσα και να τη χρησιμοποιούν με άνεση. Δουλεύοντας μεθοδικά βοηθάμε τους μαθητές μας να λάβουν αναγνωρισμένα διπλώματα. Παράλληλα, στην Ε’ δημοτικού οι μαθητές επιλέγουν δεύτερη ξένη γλώσσα ανάμεσα στα Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά την οποία διδάσκονται σε ολιγομελή τμήματα.

Τι ποσοστό εισαγωγής έχετε στα ελληνικά πανεπιστήμια και ποιες είναι οι δυνατότητες που δίνετε στους μαθητές σας για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία;

Η συστηματική και μεθοδευμένη εκπαίδευση έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές μας να σημειώνουν σταθερά μες τα χρόνια υψηλές επιδόσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις, επιτυγχάνοντας την εισαγωγή τους στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους σε ποσοστό 96%.

Παράλληλα, το σχολείο μας είναι αναγνωρισμένο κέντρο UCAS (University College Admissions Services) και ο σύμβουλός μας έχει επιμορφωθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο και έχει λάβει σχετική πιστοποίηση. Μέχρι τώρα έχουμε με επιτυχία βοηθήσει μαθητές μας να γίνουν δεκτοί σε μερικά από τα κορυφαία Βρετανικά πανεπιστήμια. Η ύπαρξη του κέντρου μέσα στο σχολείο προσφέρει στους μαθητές μας συμβουλευτική υπηρεσία ως προς την επιλογή της κατεύθυνσης αλλά και του πανεπιστημίου και άμεση και τακτική ενημέρωση για τυχόν αλλαγές στη διαδικασία των αιτήσεων στα πανεπιστήμια.

Τι βραβεία και διακρίσεις έχουν λάβει τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη;

To σχολείο μας κέρδισε το πρώτο βραβείο “Ψηφιακής Εκπαίδευσης”στα Education Business Awards 2016 που διοργάνωσε το Marketing Week και το HR Professional. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το σχολείο μας αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και παρέχοντας στους διδασκόμενους σύγχρονες διαδικτυακές υπηρεσίες καθώς και ψηφιακό και διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, ενισχύει και εμπλουτίζει τη μαθησιακή εμπειρία και συνδράμει στην ψηφιακή εκπαίδευση. Η διάκριση αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη της πολυετούς προσπάθειας που γίνεται από τους καθηγητές του σχολείου μας για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, πάντα προς όφελος των μαθητών μας.

Το 2017, στον ίδιο διαγωνισμό ανάμεσα σε 350 εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας από κάθε βαθμίδα και από όλα τα μέρη της Ελλάδας, το σχολείο μας κατέκτησε 3 βραβεία για την προσφορά του στην εκπαίδευση:

Χρυσό Βραβείο: Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία με τη χρήση της πλατφόρμας Edmodo.

Χρυσό Βραβείο: Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης.

Αργυρό Βραβείο: Δεσμός με την Κοινωνία για τις εθελοντικές μας δράσεις.

Παράλληλα, το σχολείο μας έλαβε από το British Council τη διεθνή πιστοποίηση EN ISO 9001:2015 International School Award, η οποία αναγνωρίζει τη δέσμευση του σχολείου μας να διαμορφώvει, μέσω της διεθνούς διάστασης του σχολικού μας προγράμματος, τους νέους παγκόσμιους πολίτες του αύριο.

Τέλος, το σχολείο έχει λάβει πιστοποίηση από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα TÜV AUSTRIA HELLAS για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζει.