SOUTH STORIES

ΖΑΜΙΤ: Το όνομα-ιστορία στο χώρο του ασημιού

Υπάρχει ένα κατάστημα στη Γλυφάδα, από το 1994, το οποίο «υπηρετεί» πιστά την τέχνη του ασημιού και είναι το μοναδικό, πλέον, στο είδος του, που έχει επιβιώσει. Αξίζει να το γνωρίσεις και να μάθεις την ιστορία του.

Το 1955 ο ­­­Αιμίλιος Ζαμίτ άνοιξε το κατάστημα με τα ασημικά ΖΑΜΙΤ στην Αθήνα, στο Σύνταγμα. Έμαθε την τέχνη του ασημιού στην Κέρκυρα, μαζί με τον αδερφό του, και αργότερα ήρθαν στην Αθήνα. Ήταν οι πρώτοι που έφτιαχναν τότε χειροποίητα σκεύη, και μάλιστα, ήταν εκείνοι που έφτιαξαν τα ασημικά για το γάμο του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, μετά από παραγγελία που τους δόθηκε από την βασιλική οικογένεια.

Το 1994 ο γιος του Αιμίλιου, Μιχάλης, γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης, ανοίγει υποκατάστημα στη Γλυφάδα, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη. Έως και σήμερα, το κατάστημα αυτό συνεχίζει και υπάρχει και εξυπηρετεί ένα είδος, μοναδικό πλέον, στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει άλλο κατάστημα με κλασικό ασημένιο αντικείμενο», εξηγεί ο κ. Μιχάλης. «Έχουν επικρατήσει τα κοσμηματάκια τώρα, τα πιο πρόχειρα. Ως μαγαζί με ασημικά, είμαστε εμείς πια μόνο στην περιοχή».

Στα Ασημικά ΖΑΜΙΤ θα βρεις ασημένια αντικείμενα, μπολ, κηροπήγια, κανάτες, δίσκους, κορνίζες, εικόνες και κόσμημα. Επίσης, στη συλλογή έχει προστεθεί και η πορσελάνη Royal Albert, η οποία κι αυτή είναι είδος δώρου και έχει πέραση στον κόσμο.

«Φέρνουμε, επίσης, και εποχιακά είδη. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, φέρνουμε ασημένια charms, που έχουν να κάνουν με την καλοτυχία, αλλά και γούρια. Το κοινό στοιχείο όλων είναι το ασήμι. Το Πάσχα φέρνουμε και λαμπάδες».

«Οι πελάτες μας είναι στην πλειοψηφία τους από τα νότια προάστια. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που έρχονται και από άλλες περιοχές της Αθήνας, καθώς είναι δύσκολο να βρουν μαγαζί με αυτό το σκεύος», τονίζει ο κ. Μιχάλης.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Τι είναι αυτό που έχει κάνει τα Ασημικά ΖΑΜΙΤ να ξεχωρίσουν και να αντέξουν στο χρόνο, παρά την κρίση;

Το μυστικό είναι ότι ο πελάτης μπορεί να έρθει και να ψωνίσει με τα μάτια κλειστά, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης. «Θα βρει μεγάλη γκάμα, με τιμές προσιτές, και με σταθερή ποιότητα. Ακόμη, ο πελάτης μπορεί να φτιάξει ό,τι θέλει, καθώς έχουμε εργαστήριο. Μπορεί, δηλαδή, να μας φέρει κάτι που έχει δει σε μια φωτογραφία και να το φτιάξουμε».

Βέβαια, το όνομα μόνο, το ΖΑΜΙΤ αποτελεί εγγύηση στο χώρο του ασημιού.

«Ο πεθερός μου είχε μεγάλη ιστορία και παράδοση στο χώρο. Σε εκείνον ανέθεσε, και στον αδερφό του, η βασιλική οικογένεια την κατασκευή των ασημικών για το γάμο του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία. Επίσης, ονόματα γνωστά στο χώρο της χρυσοχοΐας, ο Λαλαούνης, ο Ζολώτας, ο Βουράκης, είχαν στα καταστήματά τους ασημένια σκεύη, όλα κατασκευασμένα από τον Ζαμίτ», τονίζει η κ. Άντα, σύζυγος του Μιχάλη.

«Στην Αθήνα, το μαγαζί ΖΑΜΙΤ υπήρχε στην Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Όταν ο κόσμος άρχισε να φεύγει από το κέντρο και να έρχεται στα προάστια, και όταν σε αυτά άρχισαν να χτίζονται μόνιμες κατοικίες και όχι θερινές, ανέβηκε και η εμπορικότητα του μέρους. Έρχονταν πελάτες και μας έλεγαν ‘ανοίξτε ένα κατάστημα στη Γλυφάδα’. ‘Έτσι, από την παραίνεση του κόσμου, ανοίξαμε αυτό το μαγαζί το 1994. Τότε, στο δρόμο αυτό, ήμασταν εμείς και το Spontino, ένα ιταλικό ντελικατέσεν. Μετά, ξεκίνησαν να έρχονται μεγάλα brands, μετά ήρθε η κρίση, πολλά καταστήματα έκλεισαν και οι μόνοι που παραμείναμε είμαστε εμείς».

Μετά από τόσα χρόνια, είναι εύλογο και φυσικό να έχει δημιουργηθεί μια στενή επαφή με τους πελάτες και μια σχέση οικειότητας και εμπιστοσύνης. «Οι πελάτες είναι και φίλοι. Ξέρουν ότι θα έρθουν εδώ και θα βρουν κάποια πράγματα που δεν θα βρουν αλλού», αναφέρει η κ. Άντα.

«Είναι σίγουρα ένα ακριβό είδος και ανάμεσα στους πελάτες μας είναι οικογένειες ανθηρές και εφοπλιστικές, που μας αναθέτουν τα εταιρικά τους δώρα».

Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, ο εκδότης, ήταν κι αυτός πελάτης των Ασημικών ΖΑΜΙΤ. Το 1978 ζήτησε από τον Αιμίλιο Ζαμίτ να του παραχωρήσει συνέντευξη για το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ. «Του αφιέρωσαν ένα δισέλιδο με φωτογραφίες, πάνω στη ζωή και την εργασία του», θυμάται με νοσταλγία ο γιος του, Μιχάλης.

«Ο πεθερός μου, μας άφησε πριν δυόμισι χρόνια. Οι καλές πελάτισσες, σταθερές 30 χρόνια και πάνω, μου λένε ότι έχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι από το χώρο του εμπορίου. Ο άρχοντας, ωστόσο, παραμένει ο Ζαμίτ. Είχε αυτή την επιδεξιότητα να έχει αυτή την επαφή με τον κόσμο, του είχαν εμπιστοσύνη στις παραγγελίες».

«Με τις μεγάλες βιομηχανικές και εφοπλιστικές οικογένειες της Αθήνας τότε, δεκαετίες του ’50, ’60, ’70 είχε μια σχέση φιλική. Ακόμη και λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον έπαιρναν και του έλεγαν ‘Αιμίλιε, έλα για έναν καφέ’».

Η οικογένεια Ζαμίτ έχει μακρινή καταγωγή από τη Μάλτα. Ο Μιχάλης Ζαμίτ είναι η τέταρτη γενικά. «Ο προπάππος πήγε από τη Μάλτα στην Κέρκυρα και έμεινε εκεί. Όλη η γενιά είναι κερκυραίικη και σε εμάς έχει μείνει το θρήσκευμα από τη Μάλτα, είμαστε καθολικοί, και το όνομα».

Ο Μιχάλης είναι γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης. Έχει ζήσει τη Γλυφάδα σε «πολύ ωραίες εποχές, και ως νέος, και μετά, κάνοντας οικογένεια».

«Ήταν ένας χώρος παραθερισμού τότε η περιοχή. Την θυμάμαι χωρίς πολυκατοικίες, με μονοκατοικίες. Θυμάμαι την ησυχία που υπήρχε. Θεωρούνταν, πάντα, ένας τόπος που διέφερε από την υπόλοιπη Αττική».

Είναι πολύ όμορφο και αισιόδοξο να βλέπεις ότι παρά την κρίση, ορισμένα πράγματα μένουν ανέπαφα. Και όχι τυχαία. Η σταθερή ποιότητα, η εργασία και ο σεβασμός στον πελάτη είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

Info

Ασημικά ΖΑΜΙΤ

Μάρκου Μπότσαρη 11, Γλυφάδα, 2108982734