INTERVIEWS

Σταύρος Τζουλάκης: «Δημιουργήθηκαν συνθήκες που μόνον ένας πόλεμος θα μπορούσε να φέρει. Νιώθω μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους δημότες της Νέας Σμύρνης»

Ο Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, μιλάει στο NouPou για τη μάχη με τον κορονοϊό και την καθημερινότητά του εν μέσω πανδημίας.

Την περασμένη άνοιξη ο Σταύρος Τζουλάκης επανεκλέχθηκε Δήμαρχος Νέας Σμύρνης. Λίγους μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, καλείται να δώσει μια μεγάλη μάχη προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες του από την πανδημία του κορονοϊού.

Εμείς του ζητήσαμε να μοιραστεί τις σκέψεις του για όσα αντιμετωπίζει ο Δήμος, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε ως Δήμαρχος, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης μέσα από τα δικά του λόγια:

«Όταν πριν από μερικές μόλις εβδομάδες εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη μακρινή επαρχία της Κίνας, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως τόσο σύντομα θα χτυπούσε και τη δική μας πόρτα. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που μόνον ένας πόλεμος θα μπορούσε να φέρει. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ο καθένας μας ως άτομο, αλλά και ως Δήμος και ως κοινωνία ολόκληρη. Νιώθω μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους δημότες του Δήμου μου κι ένα χρέος να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση αλλά κυρίως για την προστασία του. Για τον σκοπό αυτό, δουλεύουμε ακατάπαυστα με τους συνεργάτες μου. Εδώ θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι: Νιώθω συνεχώς την ανάγκη τα μέτρα να επεκτείνονται, να καλύπτουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μου, να διευρύνονται, να έχουν κοινωνικό πρόσημο. Πιστέψτε με, η ευθύνη αυτή είναι ατέρμονη.

Προσπαθώ να βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, ΚΕΔΕ) που καταβάλλουν με τη σειρά τους μεγάλη προσπάθεια να συνδράμουν τους Δήμους στο δύσκολο φορτίο που έχουν επωμιστεί. Μέσα από τηλεδιασκέψεις τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τα Υπουργεία επιλύονται θέματα σε καθημερινή βάση αλλά συνεχώς προκύπτουν και νέα. Θέλουμε ο πολίτης να μας νιώθει δίπλα του. Να ξέρει ότι είμαστε κοντά του για να τον βοηθήσουμε στο πιο μικρό και στο πιο μεγάλο του πρόβλημα.  

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης βάζουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο πάνω απ’ όλα και για το λόγο αυτό πράττουμε ό,τι είναι δυνατό από τη μεριά μας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση της πρόληψης και της πρόωρης προστασίας των πολιτών μας είμαστε από τους πρώτους δήμους που συγκροτήσαμε άμεσα ειδική επιτροπή με ευρύτατη σύνθεση. Αντίστοιχα, ήμασταν ο πρώτος Δήμος που έλαβε άμεσα μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενούς του, ακόμη και πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Να σημειωθεί εδώ, η ειδική πρόληψη που λήφθηκε για τα στελέχη των υπηρεσιών μας που είναι ΑμεΑ ή ασθενούντες.

Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στην πόλη μας. Όταν έκλεισαν τα σχολεία ενισχύθηκε το προσωπικό της καθαριότητας των σχολείων ώστε να απολυμανθούν όλες οι σχολικές αίθουσες και τα θρανία. Εν συνεχεία, με χλωρίνη απολυμαίνονται οι στάσεις των λεωφορείων καθώς και τα παγκάκια. Ειδικά συνεργεία απολυμαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα πάρκα και τις πλατείες της Νέας Σμύρνης. Έχει απολυμανθεί το μεγαλύτερο μέρος των κάδων της πόλης μας και καθημερινά η υδροφόρα πραγματοποιεί 8 δρομολόγια σε γειτονιές της πόλης. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί μέσα ατομικής προστασίας και τα οχήματα απολυμαίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Ο τρόπος λειτουργίας έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ώστε τόσο οι εργάτες του οδοκαθαρισμού όσο και τα βραδινά πληρώματα να μην συνωστίζονται κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Εκτός υπηρεσίας λόγω ειδικής άδειας είναι το 25% του προσωπικού της Καθαριότητας.

Επιπρόσθετα, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-Καθιέρωση πλήρους συνεργασίας με τις Δημοτικές Παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή μας για συνεργασία με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και αυτό αποτελεί μία σταθερή πορεία για τη Δημοτική Αρχή από τις 13 Μαρτίου 2020. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημερώνουμε ανελλιπώς όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις για τις ενέργειες της Ειδικής Επιτροπής και αξιοποιούμε πλήρως κάθε πρόταση που υποβάλλεται από αυτές.

-Αξιοποίηση εθελοντικής προσφοράς Δημοτικών Συμβούλων και Δημοτών Εθελοντών από τις επαφές τους, που επιθυμούν να συνεισφέρουν χρόνο στο Δημοτικό Πρόγραμμα ‘’Μένουμε στο Σπίτι’’ – ‘’Κανένας μόνος του’’. Υιοθετώντας το κεντρικό μήνυμα της κυβερνητικής πολιτικής ‘’Μένουμε στο Σπίτι’’, εμείς το προχωρήσαμε σε ένα περαιτέρω επίπεδο από τις 19 Μαρτίου 2020, δημιουργώντας ένα ειδικό Δημοτικό Πρόγραμμα για τη στήριξη των πολιτών μας, με την ονομασία: ‘’Κανένας Μόνος του’’. Για την υλοποίηση του Προγράμματος αυτού, αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό των Δημοτικών Υπηρεσιών, όπως και οι εθελοντές που συνεργάζονται με την Κοινωνική Υπηρεσία μας. Μετά από συζήτηση στην ειδική επιτροπή, κλήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο σύνολό τους και οι εθελοντές των παρατάξεων και μετέχουν στην πλήρη ενεργοποίηση και ανάπτυξη του Δημοτικού Προγράμματος ‘’Κανένας Μόνος του’’, καλύπτοντας την αναγκαιότητα σε ανθρωποώρες για την διανομή φαρμάκων, τροφίμων, συσσιτίου και άλλων αγαθών σε πολίτες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των Κοινωνικών Δομών της Πόλης μας (Δημοτικό Ιατρείο & Κοινωνικό Φαρμακείο) για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά στους συμπολίτες μας με ανάγκη. Έχοντας συστήσει την ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού καλέσαμε το διαθέσιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, φαρμακευτικό και εν γένει υγειονομικό δυναμικό της πόλης μας να ενισχύσει τις δομές του δημοτικού ιατρείου και φαρμακείου. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η επιμήκυνση του ωραρίου των παραπάνω δομών για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων αναγκών που προκύπτουν από τον κορονοϊό.

-Αναστολή πληρωμής των μηνιαίων συνδρομών που καταβάλλονται από τους πολίτες μας σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου και των φορέων του. Ειδικότερα δε, θα προβούμε στη λήψη όλων των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων στα συλλογικά όργανα του Δήμου για την επίτευξη του προκείμενου στόχου, στους τομείς της προστασίας των νηπίων και βρεφών μας, στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού και όπου αλλού αυτό κριθεί απαραίτητο με στόχο την ανακούφιση του οικογενειακού εισοδήματος για την περίοδο που διαρκούν τα μέτρα από τις οικείες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

-Λήψη μέτρων για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων εστίασης και των εμπορικών επιχειρήσεων, που έχουν έδρα τον Δήμο Νέας Σμύρνης με την απαλλαγή τους από την πληρωμή των δημοτικών τελών για την περίοδο ισχύος των κυβερνητικών μέτρων. Με βάση την εφαρμογή της ΠΝΠ από 23/3/2020 ΦΕΚ 68/20/3/2020, θα προβούμε ως Δημοτική Αρχή με αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο & Οικονομική Επιτροπή) σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι επιχειρήσεις της πόλης να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς επίσης και των δημοτικών τελών καθαριότητας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας τους βάσει των εκδοθεισών ΠΝΠ.

-Αναστολή από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάϊο 2020 της καταβολής των μηνιαίων μισθωμάτων για δημοτικούς χώρους που εκμισθώνονται από τον Δήμο στις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας τους βάσει των αντίστοιχων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

-Αναστολή καταβολής των μηνιαίων ρυθμισμένων οφειλών – δόσεων για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται βάσει των εκδοθεισών ΠΝΠ. Στόχος μας είναι η ανακούφιση των πολιτών μας από την έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι την περίοδο αυτή.

-Αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη στέγαση των αστέγων που διαβιούν στην πόλη μας. Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την οριστική αντιμετώπιση όλων των πτυχών της στέγασης των αστέγων της πόλης μας (υγιεινή, σίτιση, κυκλοφορία, στέγαση) για τις προβλεπόμενες χρονικές περιόδους.

-Κάλυψη της ανάγκης για τροφοδοσία των αδέσποτων ζώων της πόλης μας. Με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σίτισης γενικότερα, φροντίσαμε να μην λείψει η απαραίτητη τροφή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας όπως και οι άδειες μετακίνησης των σιτιστών μέσω των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας.

Αναστείλαμε επίσης την πληρωμή τροφείων στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, έχουμε ορίσει παιδίατρο την οποία όλοι οι γονείς των σταθμών μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται για τυχόν θέματα που προκύπτουν, ετοιμάσαμε και ανεβάσαμε στο διαδίκτυο και στο facebook του Γραφείου Τύπου προγράμματα γυμναστικής για όλους τους δημότες ενώ θα συνεχίσουμε με αντίστοιχα video με γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς που θα αναφέρονται αποκλειστικά στα μέλη των ΚΑΠΗ ώστε να μην νιώθουν μοναξιά τώρα που και τα εγγόνια τους είναι μακριά, παιδαγωγούς για δημιουργικη απασχόληση των μικρών μας φίλων στο σπίτι. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, επίσης, δεν σταμάτησε καθολου να λειτουργεί. Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές καθηγητές γι’ αυτό.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου που υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να βοηθήσουν τους δημότες μας. Ειδικότερα τους υπαλλήλους του τομέα καθαριότητας και του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας αλλά και όλους τους άλλους γιατί ο καθένας από το μετερίζι του προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν.

Ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου αιρετούς που βρίσκονται δίπλα μου στη δύσκολη αυτή κατάσταση αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία ως προς τα μέτρα που λαμβάνουμε.

Είμαστε άγρυπνοι γιατί ο κορονοϊός είναι ύπουλος. Θα είμαστε παρόντες για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να στηρίξουμε τους πολίτες της Νέας Σμύρνης και ειδικότερα τις ευπαθείς ομάδες.

Δεν φοβόμαστε – προστατευόμαστε

Ασπίδα μας η γνώση και η πιστή τήρηση των μέτρων

Μένουμε σπίτι και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε

Είμαστε όλοι εδώ για να μην μείνει κανένας μόνος του στην πανδημία».