ΟΜΟΡΦΙΑ

Μασάζ με 10 ευρώ στα Νότια: Τα δοκιμάσαμε και αναφέρουμε

Πήραμε σβάρνα τα νότια μασατζίδικα του δεκάευρου, γιατί πλέον η απόλαυση δεν κοστίζει.

Μεγάλωσα με την πεποίθηση πως το μασάζ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πολυτελής υπηρεσία για εκείνους που διαθέτουν χρόνο και χρήμα για σκόρπισμα. Το υποσυνείδητό μου είχε γράψει δίπλα στη λέξη «μασάζ», το βαρύ χαρακτηρισμό «περιττό», ενώ με συνοπτικές διαδικασίες του είχα κρεμάσει την ταμπέλα “just for fun”.

Την περίοδο που ήμουν στο Πανεπιστήμιο, όμως, τα χρόνια των παχιών αγελάδων, η επίσης παχυλή ετήσια συνδρομή στο νότιο γυμναστήριό μου (έξι φορές περίπου πάνω από τις σημερινές συνδρομές κι αυτή ως φοιτητική τιμή) περιλάμβανε και έναν ικανοποιητικό αριθμό μασάζ που μπορούσα να κάνω οποτεδήποτε πιανόταν η αφεντιά μου από το πέρα δώθε από το αμφιθέατρο στην καφετέρια, τρις τη μέρα και τούμπαλιν. Ωστόσο τότε, απολαμβάνοντας ασυνείδητα τα οφέλη του μασάζ, άρχισα να ψιλιάζομαι πως δεν είναι μια (ένοχη) απόλαυση για μια ελίτ ανθρώπων.

Η ουσιαστική συνειδητοποίηση, όμως, ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν αφενός, άρχισε να με ενδιαφέρει η αναζήτηση τρόπων ευ ζην και αφετέρου, όταν το άγχος μου χτύπησε την πόρτα. Μάλλον δεν ήταν τόσο ευγενικό ώστε να χτυπήσει και την πόρτα. Η σύγκρουση ήταν μετωπική. Από τότε κάθε φορά που αγχώνομαι μαγκώνει ο αυχένας και η αριστερή μου ωμοπλάτη -ενίοτε ολόκληρη-, μ’ ένα περίεργο εσωτερικό κάψιμο, λες κι έχω πάθει ψύξη και μ’ έχει χτυπήσει και νταλίκα.

Παρότι, στην Ελλάδα αργήσαμε πάρα πολύ να αγκαλιάσουμε τη φιλοσοφία της μάλαξης, τα οφέλη της είναι λίγο πολύ γνωστά. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνει σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς, κινητοποιεί το λεμφικό σύστημα, το οποίο αποβάλλει τα απόβλητα του οργανισμού μας, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της μυϊκής έντασης και των φλεγμονών· βοηθάει στον έλεγχο του πόνου που προέρχεται από χρόνια προβλήματα όπως η αρθρίτιδα, η ισχιαλγία και οι μυϊκοί σπασμοί, μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.  Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά, ακόμη και σε βρέφη. Οι ερευνητές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που φέρνει το μασάζ, βασίζεται σε παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με αυτόν που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Massage Trivia: Ο όρος μασάζ,  προέρχεται από τη Γαλλική λέξη “massage” ή ίσως από την Αραβική λέξη “massa” που σημαίνει “ακουμπώ, αισθάνομαι, χειρίζομαι” ή από την Ελληνική λέξη “μάσσω” που σημαίνει “χειρίζομαι, ακουμπώ, εκτελώ εργασία με τα χέρια, ζυμώνω. Πάντως η πιο κατάλληλη ελληνική λέξη για το μασάζ είναι η “ανάτριψη”.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως όταν μου ανέθεσαν την αποστολή να δοκιμάσω μασάζ των 10 ευρώ στα νότια και να καταγράψω την εμπειρία μου, σκέφτηκα: «διάολε, δύσκολη δουλειά. Αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει». Το ενδιαφέρον μου γι’ αυτή τη νέα τάση, που εξαπλώνεται ραγδαία (ας ελπίσουμε να μην έχει την ίδια τύχη με τα frozen yogurt) με τη μέθοδο του franchise, αυξήθηκε κι άλλο όταν κατά τη διάρκεια της αναζήτησής μου, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο του Χρήστου Μπέτα, ιδιοκτήτη του Le Massage και εμπνευστή της ιδέας του οικονομικά προσιτού μασάζ.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου, εδώ και δύο χρόνια τους γίνεται πόλεμος από διάφορες περιφέρειες της Αθήνας, από το σύλλογο των φυσιοθεραπευτών και το σύλλογο της αισθητικής πως δεν μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του μασέρ. «Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει με σαφήνεια πως για να ασκείς αυτό το επάγγελμα χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο χαρτί. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το ίδιο. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) μας έχει δώσει την άδεια να διδάσκουμε μασάζ και η Περιφέρεια του Πειραιά προσπαθεί να μας πείσει πως δεν μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα που μπορούμε να διδάξουμε». Υπέρ του τάσσονται επίσης το My Massage και το Masazaki. 

Μου φάνηκε εξαιρετικά περίεργη αυτή η ασάφεια του νόμου. Με μια μικρή έρευνα, όμως, ανακάλυψα πως όντως στην Ελλάδα δεν χρειάζεται κάποιο κρατικό πτυχίο για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του μασέρ. Το μόνο που χρειάζεται για τη νομιμότητα του θέματος, είναι η έναρξη επιτηδεύματος και να κατάθεση των τίτλων του στο “εμπορικό επιμελητήριο” που ανήκει. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία κα. Ωστόσο, οι μασέρ εκπαιδεύονται στην τέχνη του μασάζ και αρκετοί είναι και φυσιοθερεπευτές. 

Αλλά ας περάσουμε στο παρασύνθημα: 

Στάση για μασάζ Νο1: Le Massage (Ελληνικό) 

Αποφάσισα να ξεκινήσω το ρεπορτάζ από τον άνθρωπο που ξεκίνησε την τάση των μασάζ με 10 ευρώ το 2009, τον Χρήστο Μπέτα και το Le Massage (Χρήστο σ’ ευχαριστούμε που μας το έκανες προσιτό!). To Le Massage, σήμερα αριθμεί 17 καταστήματα και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα μασάζ στην Ευρώπη. Το ραντεβού μου έχει κλείσει για το απόγευμα Παρασκευής, όπερ σημαίνει όλη η πίεση και η κούραση της εβδομάδας βαραίνει τους ώμους μου και νομίζω πως κουβαλάω τον Ουράνιο θόλο ωσάν τον Άτλαντα. Η εξωτερική εμφάνιση του Le Massage, η αισθητική της ταμπέλας αλλά και ο προθάλαμος είναι ανάλογη του κόστους του μασάζ, φλερτάρει με τη λιτότητα, παραπάνω απ’ όσο θα ήθελα εγώ προσωπικά. Χωρίς αναμονή με οδήγησαν στην αίθουσα που θα έκανα το μασάζ, επενδεδυμένη με πέτρα στους τοίχους, που θύμιζε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου σε ορεινό προορισμό. Κατά τ’ άλλα λιτό και απέριττο. Η αίθουσα ήταν ζεστή, το φως όσο έπρεπε, ενώ απαλή μουσική ακουγόταν από τα ηχεία.  Με συνόδεψε σ’ αυτό, ανοίγοντας μια καφέ πόρτα-φυσαρμόνικα (λίγο φασαριόζικη) ο Νίκος, ο πολύ ευγενικός μασέρ μου για 45 λεπτά, ο οποίος εντόπισε και το θέμα στην αριστερή μου ωμοπλάτη. Το χαλαρωτικό μασάζ ήταν ό,τι έπρεπε για ένα κλείσιμο Παρασκευής. Να ‘σαι καλά Νίκο, όπου κι αν είσαι. Ωστόσο, παρότι ο χώρος ήταν πεντακάθαρος, η αλήθεια είναι πως θα ήθελα παντόφλες μιας χρήσης για να μην περπατήσω ξυπόλητη από το σημείο που άλλαξα ως το κρεβάτι και λίγο πιο απαλές πετσέτες. Κατά τ’άλλα το Le massage, είναι το προσιτό μασάζ χωρίς περιτυλίγματα. 

Συν: Ευγένεια, καθαριότητα, σωστός φωτισμός και θερμοκρασία. Ποικιλία μασάζ στο δεκάευρο (χαλαρωτικό, αθλητικό, μυοχαλαρωτικό, πλάτης, ποδιών, κεφαλής, για εγγύους, ρεφλεξολογία, μασάζ κυτταρίτιδας).

Πλην: Χώρος. Δεν παρέχονται παντόφλες και οι πετσέτες δεν ήταν πολύ απαλές. Η πόρτα φυσαρμόνικα ακούγεται πολύ έντονα όταν ανοίγει και κλείνει από τα διπλανά δωμάτια.  

Στάση για μασάζ Νο2: My Massage (Αργυρούπολη)

Επέλεξα το My Massage Αργυρούπολης ένα βροχερό μεσημέρι Σαββάτου, αποκλειστικά γιατί με βόλευε από πλευράς τοποθεσίας. Η χαλάρωσή μου ξεκίνησε ήδη από το τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν η κοπέλα στη reception πέρασε από casting φωνής αλλά με χαλάρωσε ήδη από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου, τόσο όταν πήρα να κλείσω ραντεβού, όσο και όταν πήρα να δηλώσω καθυστέρηση στο ραντεβού μου. Με το που μπήκα στο My Massage, με πλημμύριζαν ζεν vibes. Μπαμπού, βότσαλα, έπιπλα από φυσικό ξύλο και αρώματα, ήταν φανερό πως σ’ αυτό το χώρο έχει βάλει χέρι γυναίκα. Με οδήγησαν σ’ ένα σκούρο δωμάτιο, μ’ ένα νούμερο γραμμένο σε ελεφαντάκι. Χαλαρή μουσική, απαλός φωτισμός, όμορφες μυρωδιές κι ένα ζευγάρι παντόφλες με περίμεναν στο δωμάτιο. Η μασέζ μου η Βίκυ, η οποία όπως μου είπε είναι φυσικοθεραπεύτρια, μου έκανε ένα 45λεπτο θεραπευτικό μασάζ, με χαλάρωσε αμέσως, με την τέχνη της και το λάδι που μύριζε καρύδα. Στο My massage μπορείς να βρεις και πολλά φυτικά προιόντα που ευωδιάζουν. Με 4€ παραπάνω (ήτοι 14), το 45λεπτο γίνεται 60λεπτο. 

Συν: Όμορφος χώρος που σε χαλαρώνει, ευγένεια, σωστός φωτισμός, τέλεια θερμοκρασία, υπέροχα αρώματα, παντόφλες μια χρήσης, απαλές πετσέτες.

Πλην: Η αλήθεια είναι πως εδώ δυσκολεύτηκα να βρω αρνητικά. 

Στάση για μασάζ Νο3: Masazaki (Γλυφάδα)

Στο Masazaki πήγα ένα απόγευμα Κυριακής. Ω ναι! Είναι ανοιχτό και Κυριακές. Αυτός ο χώρος δεν είναι ένα απλό μασατζίδικο, είναι κοτζάμ spa. Εκεί εκτός από μασάζ μπορείς να κάνεις και τα νύχια σου, να φας εκλεκτές γεύσεις και να τσουγκρίσεις Moscato d’Asti με τις φίλες σου στη σουίτα τους. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας, γιατί εύκολα παίρνουν τα μυαλά μας αέρα εκεί πέρα. Μου πρόσφεραν ένα ζεστό τσάι, όσο ρωτούσα πληροφορίες και στη συνέχεια περάσαμε στον… Άδη. Τα δωμάτια στο Masazaki έχουν ονόματα θεών του Ολύμπου. Είχα τη δυνατότητα επίσης να επιλέξω το χρώμα του κρυφού φωτισμού (διάλεξα μπλε, το αγαπημένο μου χρώμα). Η μασέζ μου η Κορίνα, μου έκανε 45 λεπτά απολαυστικού full body σουηδικού μασάζ. Με 5 ευρώ παραπάνω, στο Masazaki σου παρέχεται η δυνατότητα να έχεις παντόφλες, μπουρνούζι και ντούς μετά το τέλος του μασάζ. 

Συν: Όμορφος χώρος, ευγένεια, καθαριότητα, περιποίηση και το γεγονός πως είναι το μοναδικό που είναι ανοιχτό και Κυριακή. Επίσης παρέχεται μια κάρτα, όπου μόλις συμπληρώσεις τα εννέα μασάζ, το δέκατο είναι δώρο, μια κάρτα με 20% έκπτωση στους αθλητές και η δυνατότητα να κάνεις μασάζ κάθε μέρα με 150€ το μήνα.

Πλην: Τα δωμάτια (με εξαίρεση τη σουίτα) επικοινωνούν από πάνω με αποτέλεσμα να ακούς και τον παραμικρό θόρυβο από το διπλανό δωμάτιο. Ωστόσο όπως με ενημέρωσε ο υπεύθυνος, αυτό έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς, για την πλήρη διαφάνεια των υπηρεσιών. Τέλος, το μασάζ πλάτης και ποδιών έναντι του δεκάευρου διαρκεί 30 λεπτά. 

Στάση για μασάζ Νο4: City Massage (Νέα Σμύρνη)

Στο City Massage η φιλοσοφία στη διακόσμηση ήταν εξίσου λιτή κι απέριττη. Με οδήγησαν σ΄ ένα δωμάτιο με ψεύτικους ήλιους λουλούδια στον τοίχο, αν και τελικά προτιμούσα το δωμάτιο με τα πανιά στο ταβάνι, που φωτογράφισα. Στο concept αυτό, όλα τα λεφτά ήταν η μασέζ μου η Αργυρώ. Με ρώτησε αν θέλω χαλαρό ή αθλητικό μασάζ και είπα, το ρεπορτάζ τελειώνει να το ρίξω λίγο στα βαριά (Δώσε και σώσε Αργυρώ!), οπότε πήρα το αθλητικό. Στη συνέχεια αναρωτιόμουν πως μπορεί μια σταλιά γυναίκα να έχει τόση δύναμη στα χέρια της. Γενικά η Αργυρώ φαινόταν πως ξέρει τι κάνει. Μου έκανε επίσης 2 πιέσεις στα σημεία κουμπιά, όπως μου τα είπε, στην ωμοπλάτη και με ρώτησε αν μούδιασαν κάπως τα χέρια μου. Όπως μου εξήγησε πιανόμαστε γιατί δεν αιματώνονται σωστά τα σημεία και με την κατάλληλη πίεση κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Στο City Massage μπορείς να κάνεις 20λεπτο μασάζ με 6€ και υπάρχει και η δυνατότητα για μασάζ στο χώρο σου. 

Συν: Ποικιλία μασάζ στο δεκάευρο (χαλαρωτικό, αθλητικό, πλάτης, ποδιών, για εγγύους, προσώπου/κεφαλής, ρεφλεξολογία, μασάζ κυτταρίτιδας), ευγένεια, καθαριότητα.

Πλην: Χώρος. Δεν παρέχονται παντόφλες και ο φωτισμός ήταν πιο έντονος απ΄όσο θα ήθελα. Τέλος, τα 10€ είναι προσφορά (οπότε δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει). Οι κανονικές τιμές είναι στα 12€, ενώ ρεφλεξολογία και μασάζ κυτταρίτιδας είναι στα 25€.

Στάση για μασάζ Νο5: Massaggio (Γλυφάδα)

To Massaggio μπορεί να με ταξίδεψε στην Ιταλία με την ταμπέλα του αλλά τελικά αποδείχτηκε Καλαματιανό. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Τσοπανάκης, είχε ήδη ένα Massaggio στην Καλαμάτα, όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, μόλις το καλοκαίρι που μας πέρασε. Κατέφτασα βράδυ στον τρίτο όροφο επί της οδού Αγγέλου Μεταξά, σ’ ένα πολύ όμορφο και χαλαρό χώρο με βότσαλα, μπαμπού και πέτρα. Η μασέζ μου Ίνα (από το Ιωσηφίνα) με οδήγησε στο δωμάτιο και όταν ξεκινήσαμε με ρώτησε τι (φυτικό) λάδι θα ήθελα να χρησιμοποιήσουμε. Αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή βαλσαμέλαιο, όλα παραγωγής τους από την… Καλαμάτα φυσικά. Διάλεξα το βαλσαμέλαιο, αφού ζήτησα από την Ίνα να μου εκθέσει τις ιδιότητές τους. Αργότερα έμαθα πως οι ξένοι επιλέγουν σχεδόν πάντα το ελαιόλαδο. Το μασάζ έναντι του δεκάευρου στο Massagio διαρκεί 30 λεπτά, ενώ το 45λεπτο κοστίζει 15€. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ντους. 

Συν: Όμορφος-προσεγμένος χώρος, φυτικά έλαια παραγωγής τους, ευγένεια, καθαριότητα, σωστός φωτισμός και θερμοκρασία.

Πλην: Τα μασάζ των 10 ευρώ διαρκούν 30 λεπτά και περιορίζονται σε προσώπου, κεφαλής, πλάτης/αυχένα ή ποδιών. Δεν παρέχονται παντόφλες. 

Διευθύνσεις:

Le Massage, Ιασωνίδου 5, Ελληνικό, 2109620211, www.lemassage.gr

My Massage, Αργυρουπόλεως 88, Αργυρούπολη, 2109969993, www.my-massage.gr

Masazaki, Βάσω Κατράκη 2, κεντρική πλατεία Γλυφάδας, 2130322612, www.masazaki.gr

City Massage, 2ας Μαΐου 14 & Γορδίου 1, πλατεία Νέας Σμύρνης, 2109349289, www.citymassage.gr

Massaggio, Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα, 2108980809