ΜΟΔΑ

H Liza δημιουργεί little things για μεγάλα κορίτσια

Οι minimal δημιουργίες της Λίζας, Liza’s Little Things, ξεκίνησαν από τη Βούλα και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη. 

Την Λίζα δεν την γνώρισα μέσα από τον κυβερνοχώρο, αναζητώντας χειροποίητα κοσμήματα στο etsy ή στο jamjar για να εμπλουτίσουν τη μπιζουτιέρα μου και να φωτίσουν τις εμφανίσεις μου. Ήμουν παρούσα απο τις πρώτες της απόπειρες να δώσει σάρκα και οστά στα minimal σχέδια που είχαν κατακλύσει τη δημιουργική της φαντασία. Όταν το Liza’s Little Things δεν είχε ακόμη σχηματιστεί, δεν είχε καν σημειωθεί με stabilo ως στόχος στο ημερολόγιό της. Και αυτό γιατί η Λίζα τυγχάνει να είναι η μικρότερη αδερφή ενός πολύ καλού μου φίλου και συμφοιτητή από το Πανεπιστήμιο.

Θυμάμαι πως κάθε φορά που μαζευόμασταν σ΄ αυτή τη Βουλιώτικη μεζονέτα για να ολοκληρώσουμε ακόμη μια πανεπιστημιακή εργασία, μεταξύ επιτραπεζίων, αναλύσεων ταινιών και παντειακού κους κους, η Λίζα βρισκόταν στο δωμάτιό της, -το οποίο είχε επεκτείνει στο μπροστινό μέρος για να στεγάσει το μικρό της θαυματουργό εργαστήριο- και δημιουργούσε, περιτριγυρισμένη από πολύχρωμες χάντρες, κουμπώματα και κλωστές. 

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια, το χόμπι μετατράπηκε σε επάγγελμα και τα σχέδια διαδέχονται το ένα το άλλο, αποδεικνύοντας πως ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ανομβρίας, αν αγαπάς κάτι μπορείς να το δεις ν’ανθίζει σαν εκατοντάδες ορτανσίες σε μπλε, άσπρη, βιολετί και ροζ απόχρωση, την άνοιξη. Κάπως έτσι φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεται κάποιος το μεγάλωμα, την ανοδική πορεία του δημιουργικού παιδιού του, ακόμη κι αν ποτέ δεν είχε σκεφτεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο δρόμο.

“Από το 2012 και μετά ασχολούμαι αποκλειστικά με το «Liza’s Little Things», την εταιρεία μου με χειροποίητα κοσμήματα και σανδάλια. Απο μικρή μου άρεσε να φτιάχνω πράγματα μόνη μου και να κάνω παραλλαγές στα ρούχα μου. Τελειώνοντας το σχολείο, ακολούθησα οικονομικές σπουδές αλλά παράλληλα σπούδασα και σχέδιο μόδας. Τίποτα απο τα δύο όμως δεν κατάφερε να με κερδίσει! Τελικά αποφάσισα να ασχοληθώ με το κόσμημα και εκεί κατάφερα να βρω αυτό που ήθελα να κάνω”.
 

Υπάρχει πάντα μια κομβική στιγμή στη ζωή ενός δημιουργού κατά την οποία συνειδητοποιεί και παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει το δημιουργικό ενστικτό του, να ρισκάρει, ίσως, για κάποιους, ν’ακολουθήσει την καρδιά του, αυτό που αγαπά να κάνει και να κατανοήσει στην πράξη τη γνωστή Κομφουκιανή συμβουλή: “Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή”. Πάντα μου αρέσει να μαθαίνω αυτή την κομβική στιγμή. “Όταν κατάλαβα οτι μπορώ να φτιάχνω μόνη μου ό,τι έβλεπα και μου άρεσε για μένα και τις φίλες μου! ‘Υστερα έφτιαξα τα δικά μου σχέδια τα οποία είχαν μεγάλη ζήτηση και αυτό αποτελέσε το πιο ενθαρρυντικό κίνητρο για να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα”

Η Λίζα ασχολείται κυρίως με την παγκόσμια αγορά, αφού οι περισσότερες παραγγελίες της προέρχονται από την Αμερική και στη συνέχεια από την Αυστραλία. “Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα για την Ελλάδα. Είναι και ο λόγος που εγώ ασχολούμαι πολύ με το εξωτερικό. Αλλά πάντα υπάρχει χώρος όταν κάτι είναι ωραίο και διαφορετικό. Επιπλέον, έχει αυξηθεί πολύ ο κόσμος που ασχολείται με ο,τιδήποτε είναι χειροποίητο και αυτό ειναι πολύ καλό για όλους! Οι γυναίκες εκτιμούν το χειροποίητο κόσμημα και το διαφορετικό σανδάλι. Κυρίως γιατί είναι κάτι που είναι μοναδικό και δεν έχει πολυφορεθεί”. Τα best seller της συλλογής της Λίζας είναι τα personalized κοσμήματα, ιδιαίτερα αυτά με τα μονογράμματα, που έχουν κλέψει πολλές καρδιές. 
 

Η ίδια όμως δεν φοράει πολλά κοσμήματα, ίσως επειδή φτιάχνει πολλά νιώθει και κορεσμό. Αλλά τα αγαπάει όλα, ένα προς ένα, της ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξει το αγαπημένο της κομμμάτι. “Τα υλικά που βρίσκω στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι η πηγή της έμπνευσης μου! Όταν με αφήσεις ανάμεσα σε χάντρες και κορδόνια μπορώ να κάτσω με τις ώρες!” Η αγαπημένη της στιγμή είναι όταν σχεδιάζει κάτι και μετά το βλέπει να παίρνει την τελική του μορφή. Και αφού δεν μπορούσε να μου απαντήσει στο ποιο κομμάτι αγαπά πιο πολύ, την ρώτησα την πιο περίεργη παραγγελία που της έχουν ζητήσει. “Το πιο περίεργο που μου έχουν ζητήσει ήταν λίγο μακάβριο..Μια κυρία από την Αγγλία, η οποία ήθελε ένα κόσμημα ώστε να μπορέσει να το φορέσει στην κηδεία ενός αγαπημένου προσώπου της.”

Οι δημιουργίες της Λίζας ακολουθούν απλές γραμμές και λεπτεπίλεπτα υλικά. Για εμάς είναι αυτή η διακριτική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, για εκείνη είναι η αγάπη της. “Είμαι ήδη αρκετά τυχερή καθώς έχω καταφέρει να κάνω αυτό αυτό που αγαπώ, επάγγελμα. Ελπίζω και στο μέλλον να έχω την ίδια έμπνευση και δημιουργικότητα”.

Μπορείς να βρεις τις δημιουργίες της Λίζας στο internet: 

www.lizaslittlethings.com

https://www.etsy.com/shop/lizaslittlethings

http://www.jamjar.gr/store/lizaslittlethings