ΜΟΔΑ

Το μέλλον των sneakers κάνει πρώτα στάση στα νότια προάστια

Mε ένα «only the essentials» party την Κυριακή 11/02, στη Γλυφαδιώτικη Blender Gallery, επέλεξε να λανσάρει στην Ελλάδα η adidas το νέο EQT Basketball, το πιο εμβληματικό sneaker του 2018, που επέστρεψε δριμύτερο στη ζωή μας από την 1η Φεβρουαρίου.

H παράδοση είναι τελικά πολύ ύπουλο πράγμα. Σε τιμά, φυσικά, να την έχεις. Αλλά, αν μείνεις εμμονικά κολλημένος σε αυτή, το μόνο που καταφέρνεις τελικά είναι να δεις ξαφνικά τον κόσμο να σε προσπερνά σαν να είσαι σταματημένος.

Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβη στην περίπτωση του EQT, του ιστορικού μοντέλου της adidas που ήρθε -καθόλου τυχαία- στον κόσμο το κοσμοιστορικό 1991, λίγους μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τότε που οι υπεύθυνοι της εταιρίας αποφάσισαν να ρισκάρουν τα πάντα κάνοντας ένα ολικό reboot. Κρατώντας δηλαδή μόνο ό,τι ήταν απολύτως απαραίτητο για τον αθλητή και τις ανάγκες του. Και πετώντας χωρίς δεύτερη σκέψη στο recycle bin οτιδήποτε περιττό και εφήμερα μοδάτο.

Κάτι που, πέρα από τις νέες τεχνολογίες και τα νέα υλικά που ενσωμάτωνε (και ενσωματώνει, φυσικά, και στη νέα εκδοχή του), ήταν και παραμένει φανερό ήδη από το ονομά του που αποτελεί συντομογραφία του Equipment (βλέπε εξοπλισμός). Γιατί, όπως σοφά επισήμανε ο δημιουργός του original, Peter Moore, με τον εξοπλισμό δεν παίζεις. Τον χρησιμοποιείς για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

Όλα αυτά συνέβησαν στο μακρινό Βερολίνο την ίδια εποχή που στην -πάντα έτοιμη να αγκαλιάσει νέες τάσεις- Γλυφάδα, το EQT είχε τελικά ακριβώς την ίδια τύχη. Το να γίνει δηλαδή συλλεκτικό κυριολεκτικά σε μια νύχτα και να εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέρος του στριτ πολιτισμού.

Εν μέρει, κατά την γνώμη μου και βάσει τις προσωπικής μου εμπειρίας, γιατί ήταν εμπνευσμένο από την -παντοδύναμη στα νότια προάστια, όπου αποτελεί ‘εθνικό’ άθλημα- μπασκετική κουλτούρα. Η στριτ εκδοχή της όποιας εκφραζόταν, τότε όπως και τώρα, μέσα από τα θρυλικά ανοιχτά γήπεδα των νοτίων. Αλλά κυρίως επειδή το EQT, τότε όπως και τώρα (σ.σ. η νέα mid-top εκδοχή του έσκασε μύτη στις βιτρίνες των καταστημάτων την 01/02) κατάφερε να εκφράσει ιδανικά την υπαρξιακή αγωνία για ουσία μιας ολόκληρης γενιάς. 

Ένα sneaker / κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που δεν αναγνωρίζει σύνορα και περιορισμούς και το οποίο καλύπτει αβίαστα την απόσταση ανάμεσα στην gallery, τα γήπεδα και τους δρόμους. Κυρίως επειδή παρέμεινε και παραμένει πιστό στη βασική φιλοσοφία του ‘Μόνο τα απαραίτητα. Τίποτα άλλο’. Ακόμη και αν εμφανισιακά η νέα εκδοχή έχει τραμπάρει τα βασικά χρώματα με άλλα, πιο τολμηρά. Ταξιδεύοντας, για την ακρίβεια, επίτηδες στην εντελώς απέναντι όχθη του χρωματικού φάσματος.

Μια φιλοσοφία οργανικής απλότητας που, στην εποχή μας, του συνεχούς καταιγισμού από notifications και πληροφορίες που μας τηγανίζουν non stop τον εγκέφαλο, είναι πραγματικά πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Εξού και το launch party με τους PIXI (Rovis Bros, Alceen, Trixx) στην Blender Gallery (Κυριακή 11/02, 18:00, Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα), εκεί που οι sneakerheads και οι party-goers της πόλης θα βρεθούν υπό μια εστέτ στέγη, διατηρεί την ίδια λογική του μη άσκοπου εντυπωσιασμού.

Λογικό, αφού, οτιδήποτε είναι όντως κλασικό ή έχει την ούγια του να γίνει ή να παραμένει τέτοιο, δεν χρειάζεται να ‘βροντοφωνάζει’ την παρουσία του. Είναι αρκετό να είναι εκεί. Και να κάνει την δουλειά του σωστά.

Κάτι που για να μπορέσω να ισχυριστώ και εγώ με τη σειρά μου ότι κάνω, οφείλω να σου επισημάνω ότι το μόνο που χρειάζεται για να εξασφαλίσεις την εισόδο σου στο launch party είναι να αγοράσεις το EQT (από 01/02 έως 10/02) σε κάποιο από τα επιλεγμένα sneaker stores της Αθήνας που θα βρεις στο link.

Άσε που, με κάθε αγορά, πέρα από μια VIP πρόσκληση, εξασφαλίζεις και ένα συλλεκτικό δώρο από την adidas που θα σε περιμένει στο party.