ΜΟΔΑ

Οι αδερφές πίσω από το Σilky Σand που φτιάχνουν τα πιο fun χειροποίητα ρούχα

Η Μαρία και η Ελένη Καλιφατίδη είναι δύο νότιες αδερφές, που αγαπούν τη θάλασσα και το καλοκαίρι και που δημιουργούν πανέμορφα, φρέσκα, καλοκαιρινά και fun ρούχα που βγάζουν προς τα έξω το πόσο fun είναι και αυτές.

Δύο Νότιες και συγκεκριμένα Γλυφαδιώτισσες αδερφές, η Μαρία και η Ελένη Καλιφατίδη, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 τη δική τους επιχείρηση, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Και το αποτέλεσμα έχει δικαιώσει αυτό το ρίσκο που πήραν τα κορίτσια. Το καλοκαίρι του 2017 που λέτε, η Μαρία -που είναι μόλις 23 ετών- και η αδερφή της Ελένη -που είναι 28 ετών- αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα το πάθος τους για τη μόδα. Η Μαρία σχεδίαζε και έραβε τα ρούχα στο σπίτι της, ενώ η Ελένη ήταν υπεύθυνη για το marketing της σειράς.

Όλα τα ρούχα δημιουργούνται από το μηδέν από τις ίδιες. Είναι όλα handmade. Η Μαρία σχεδιάζει τα ρούχα, κάνει τα πατρόν, τα ράβει η ίδια, ενώ η Ελένη συνεχίζει με το να “επικοινωνήσει” τα προϊόντα. Επικοινωνούν οι ίδιες με τον κόσμο, πάντα ενδιαφέρονται να μάθουν αν άρεσε στις πελάτισσες, εάν έμειναν ευχαριστημένες και φροντίζουν ώστε όλες οι παραγγελίες να στέλνονται όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μαρία Καλιφατίδη

Τα ρούχα τους είναι όσο fun είναι οι ίδιες, με πολλά και έντονα χρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι και θάλασσα. Είναι το τέλειο δίδυμο. Συμπληρώνει η μια την άλλη και το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό.

Ελένη Καλιφατίδη

Ένα μεσημέρι τις συνάντησα και έμεινα έκπληκτη με το την ιστορία τους, αλλά και με το τι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δύο τόσο νέα κορίτσια.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Σilky Σand;

Μαρία: Γενικά η μητέρα μας και η οικογένειά της έχουν καταγωγή από τη Ρωσία Στη Σοβιετική Ένωση τους μάθαιναν από μικρά παιδιά να ράβουν, ήξερε την τέχνη. Η γιαγιά μας ήταν μάλιστα καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο στο συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε ήξερε και πατρόν και ραπτική και όλα.

Ελένη: Ναι, η γιαγιά μας ήταν και σχεδιάστρια μόδας στη Ρωσία. Είχε δικιά της σειρά με ρούχα. Και ο παππούς μας είχε εργοστάσιο με παπούτσια. Οπότε υπήρχε το background γενικά. Ήταν όλη η οικογένεια πιο καλλιτεχνικής φύσης.

Μαρία: Πέρασε και σε εμάς αυτό το μικρόβιο.

Έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό;

Μαρία: Εγώ παράλληλα με τις σπουδές μου στο Πολιτικό της Νομικής, τελείωσα σχέδιο μόδας στην Pansik. Τις πιο πολλές γνώσεις όμως μπορώ να σου πω ότι τις έχω πάρει από τη γιαγιά. Από μικρή ήθελα να το κάνω αυτό. Να σχεδιάζω τη δική μου σειρά με ρούχα.

Ελένη: Εγώ καμία σχέση. Σπούδασα δημοσιογραφία και τώρα σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είμαι πιο πολύ στο κομμάτι του marketing και στις δημόσιες σχέσεις της επιχείρησης. Η Μαρία είναι στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Βέβαια τώρα πια έχω μάθει και εγώ να ράβω! Είναι τελείως οικογενειακή επιχείρηση.

Μαρία: Εμείς λόγω της μαμάς και της γιαγιάς είχαμε κάποιες “ευκολίες” αν θες. Είχαμε στο σπίτι μηχανές. Οπότε μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε και να φτιάξουμε μόνες μας τα ρούχα άμεσα.

Οπότε αποφασίσατε να αρχίσετε τη δική σας σειρά ρούχων;

Ελένη: Ναι, με το που τελείωσε η Μαρία τις σπουδές της αρχίσαμε εντατικά. Αυτό έγινε λίγο πριν το καλοκαίρι του 2017. Ράβαμε τα ρούχα στο σπίτι και σιγά σιγά βγάζαμε πιο πολλά σχέδια. Είδαμε ότι άρεσαν πολύ.

Μαρία: Πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε στην αρχή.

Ελένη: Είδαμε, λοιπόν, ότι πήγαινε καλά αυτό που κάναμε και συνεχίσαμε πιο δυναμικά. Τώρα έχουμε φτιάξει και ένα μικρό εργαστήρι κοντά στο σπίτι μας, γιατί οι παραγγελίες είναι περισσότερες και χρειαζόμαστε παραπάνω μηχανές.

Ποια ήταν η αρχική ιδέα που είχατε σκεφτεί;

Ελένη: Λοιπόν, στην αρχή ξεκινήσαμε με λίγα κομμάτια, για να δούμε πως θα πάει. Φωτογραφίζαμε τα ρούχα με τη Βασιλεία Βολονάκη, φτιάξαμε ένα instagram και facebook account και είχαμε τις πρώτες παραγγελίες μας. Και έτσι συνεχίζουμε ακόμη.

Μαρία: Στο στυλ των ρούχων είχαμε στο μυαλό μας ότι θέλαμε ρούχα καλοκαιρινά και αέρινα.

Ελένη: Θέλαμε κάτι που να είναι ιδιαίτερο, κάτι διαφορετικό και να μην το βλέπεις παντού. Πάντα η ποιότητα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς. Θέλαμε τα ρούχα μας να έχουν την καλύτερη ποιότητα, παράλληλα με προσιτές τιμές. Εισάγουμε μετάξι και υφάσματα από τη Ρωσία.

Μαρία: Και θέλαμε να βγάλουμε ρούχα με animal print, αλλά σε μια παραλλαγή που να μπορεί να φορεθεί εύκολα και να μην φοβίζει αυτόν που θέλει να τα φορέσει.

Ελένη: Ναι, χρησιμοποιούμε υφάσματα σε έντονα χρώματα, που παραπέμπουν σε καλοκαίρι και είναι φρέσκα.

Τι αντιπροσωπεύουν τα ρούχα σας;

Ελένη: Θα λέγαμε ότι αντιπροσωπεύουν μια νοοτροπία. Εμείς αγαπάμε πολύ το καλοκαίρι, αυτό το mood που σου ανεβάζει και τη διάθεση και θέλαμε πολύ να εκφραστεί μέσα από τα ρούχα μας.

Μαρία: Και αισιοδοξία. Είμαστε έτσι σαν άνθρωποι.

Από που αντλείτε έμπνευση;

Μαρία: Σίγουρα από το καλοκαίρι. Από εξωτικά μέρη και τοπία, τροπικές παραλίες, τον ήλιο, έντονα χρώματα και από τα ελληνικά νησιά.

Ελένη: Επηρεαζόμαστε εννοείται και από το εξωτερικό και πράγματα που βλέπουμε, αλλά πάντα το προσαρμόζουμε στα δικά μας γούστα και στο να είναι το αποτέλεσμα διαφορετικό και μοναδικό. Γενικά τα κομμάτια βγάζουν και έναν αέρα από τη δεκαετία των 80s, με τα έντονα χρώματα και τα σχέδια. Ακόμη και το χειμώνα χρησιμοποιούσαμε χρώματα. Δεν θέλαμε να είναι μουντά τα ρούχα. Μας αρέσει να έχει μια εξέλιξη το brand μας, αλλά να έχει μια κοινή ταυτότητα.

Πώς είστε μεταξύ σας;

Ελένη: Είμαστε φίλες. Πιο μικρές, επειδή έχουμε 5 χρόνια διαφορά, δεν ήμασταν τόσο κοντά. Από τη στιγμή που τέλειωσε η Μαρία το σχολείο, αυτή η διαφορά δεν υπάρχει πλέον. Έχουμε κοινές παρέες και βγαίνουμε μαζί. Δεν τσακωνόμαστε καθόλου. Διαχωρίζουμε και τα επαγγελματικά από τα οικογενειακά, οπότε όλα κυλάνε πιο ήρεμα. Η Μαρία βέβαια είναι πιο αυστηρή και υπεύθυνη και παρόλο που εγώ είμαι μεγαλύτερη, εκείνη είναι που βάζει την τάξη.

Μαρία: Στη δουλειά είμαστε αλλιώς. Εάν η Ελένη δεν κάνει κάτι που πρέπει να γίνει, θα της το πω κανονικά σαν να είμαστε απλοί συνεργάτες.

Ελένη: Ναι, γιατί έτσι αποφεύγουμε και τις προστριβές και πάει καλύτερα η δουλειά.

Σας αρέσει να επικοινωνείτε με τον κόσμο και να ακούτε τη γνώμη του;

Μαρία: Ναι μας αρέσει πάρα πολύ. Πάντα απαντάμε και μιλάμε με τον κόσμο, ακόμα και στο τηλέφωνο. Και όταν παραλαμβάνουν τα ρούχα, θέλουμε να μάθουμε αν τους άρεσαν, τους ζητάμε να μας στέλνουν φωτογραφίες. Θέλουμε να μένουν ευχαριστημένοι

Ελένη: Μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτερες μέσα από την επικοινωνία με τις πελάτισσές μας. Βλέπουμε τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε για να εξελιχθούμε. Πάντα τις ρωτάμε εάν κάτι δεν ήταν καλό, να τους το φτιάξουμε ή να το μικρύνουμε.

Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο όνομα;

Ελένη: Επειδή ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό μας ότι όλα θα ήταν μεταξωτά, να υπάρχει στο όνομα. Να ακούγεται και να φαίνεται η ποιότητα από το όνομα κατευθείαν. Και θέλαμε και κάτι καλοκαιρινό.

Μαρία: Επειδή ακουγόταν ωραία δίπλα το sand, και ήταν πολύ εύηχο με το Silky, καταλήξαμε στο Silky Sand. Και στο logo μας, έχουμε μια κλεψύδρα που συνδέεται με την άμμο.

Ελένη: Και θέλαμε να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στο όνομα. Για αυτό βάλαμε το αρχικό γράμμα στα ελληνικά (Σilky Σand). Ότι μας φαινόταν πιο προσιτό, οικείο και παιχνιδιάρικο, μας άρεσε πολύ να φαίνεται μέσα από το όνομα και το logo μας.

Μαρία: Και δεν μας ενδιέφερε καθόλου να βάλουμε τα ονόματά μας στο brand.

Ελένη: Ακόμα και τα ρούχα μας έχουν ονόματα. Στην αρχή συνδυάσαμε το κάθε χρώμα με κάποια πέτρα. Φέτος έχουμε τα λουλούδια. Κάθε collection μας έχει ένα θέμα.

Πως θα χαρακτηρίζατε με τρεις λέξεις τα ρούχα σας;

Μαρία & Ελένη: Fun, chic και καλοκαιρινά.

Έχετε σκεφτεί πως θα θέλατε να εξελίξετε το brand σας;

Μαρία: Εγώ ιδανικά θα ήθελα να ανοίξουμε ένα showroom σύντομα. Θα είναι καλύτερα, για να έρχεται και ο κόσμος να τα βλέπει από κοντά και να τα δοκιμάζει.

Ελένη: Σίγουρα θέλουμε να ανοίξουμε ένα showroom και ένα online shop πολύ άμεσα. Και θα θέλαμε να δώσουμε τα ρούχα μας σε συγκεκριμένες boutique σε νησιά. Είναι αέρινα, δροσερά και ταιριάζουν τέλεια για καλοκαίρι σε νησί.

Μαρία: Και γιατί όχι αργότερα να στέλνουμε τα ρούχα μας και σε μαγαζιά του εξωτερικού. Και σκεφτόμαστε να βγάλουμε τσάντες και κοσμήματα. Τώρα το καλοκαίρι φτιάξαμε τις πρώτες μας τσάντες. Ισχύει το ίδιο concept και στα αξεσουάρ. Έντονα χρώματα, ραμμένες στο χέρι και ιδιαίτερες.

Τα κορίτσια αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζονται πάρα πολλά για να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Θέληση, πάθος και πολλή δουλειά. Η Μαρία και η Ελένη βάζουν την καρδιά τους σε αυτό που κάνουν και είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε πολλά ακόμη από αυτές.

Μπορείτε να δείτε και να παραγγείλετε τα ρούχα τους από το Instagram ή το Facebook.