ΜΟΔΑ

Μοhxa, οι σχεδιαστές από το Φάληρο για τους οποίους μιλάνε στο εξωτερικό

O Ιάσονας Παχός και ο Γιώργος Παπαχατζόπουλος είναι δύο κολλητοί που έχουν το όραμα να κάνουν το Παλαιό Φάληρο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πώς; Με το clothing brand τους. Μα είναι τρελοί (και cool) αυτοί οι Παλαιοφαληριώτες.

Η πρόσφατη αναφορά που έκαναν σε αυτούς στο Dazed μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε update στο άρθρο που έχουμε ανεβάσει εδώ και καιρό. Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν, μέσα από δικά τους λόγια, τους ανθρώπους πίσω από το Μοhxa.

“Η λήθη μας τρομάζει. όμως, η μνήμη είναι η αιτία των δεινών μας. Μόνο με τη λήθη ζούμε ευτυχείς. Ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας είναι η μνήμη. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ξεχνούν”. Αυτά τα λόγια που με τρόπο μαγικό βάζει στο στόμα του ήρωά του ο Αλγερινός συγγραφέας, Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, στο βιβλίο “Η λέσχη των Αθεράπευτα Αισιόδοξων”, δεν φαίνεται να ταιριάζουν στο παρά τρίχα τριαντάρηδες Ιάσονα και Γιώργο.

Γεμάτοι με εικόνες από την παιδική και την εφηβική τους ηλικία – βράδια στον κυματοθραύστη, skate στην Παναγίτσα, βουτιές στον Μπάτη, crème brulee στον θρυλικό ζαχαροπλαστείο “Παχός” στην πλατεία του Παλαιού Φαλήρου – δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεχάσουν. Όλα αυτά ήταν η μαγιά της φιλίας τους και ο λόγος που τη μέρα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους brand ρούχων, Mohxa, από κάτω συμφώνησαν να κολλήσουν και το “Paleo Faliro”. 

Η “Mohxa” (προφέρεται Μό-ξα) σαν λέξη πρόκειται για μία παραλλαγή της σανσκριτικής λέξης “Mokṣa ”, που σημαίνει απελευθέρωση της ψυχής. Δεν ξέρουμε αν φορώντας ένα πουκάμισο ή ένα t-shirt ή ένα jacket ή ακόμα και κρατώντας μία τσάντα “Mohxa” θα νιώσεις πιο ελεύθερος, αλλά σίγουρα το ηθικό σου θα αναπτερωθεί μιας και θα πάρεις πολλά κοπλιμέντα από τα κορίτσια (true story – το έχουμε δει να συμβαίνει με τα μάτια μας). 

Κάτι οι ωραίες γραμμές (κόβονται και ράβονται στην Αθήνα), κάτι τα υφάσματα (διαλέγονται ένα ένα με πολύ υπομονή και μπόλικο περπάτημα στα υφασματάδικα της πόλης από τα Mohxaboyz), κάτι ο όλος αέρας του brand που φωνάζει Falirofornia από μακριά, και όλα αυτά μαζί μας κάνουν να φανταζόμαστε μέρες ζεστές, με τους φοίνικες της παραλιακής να κλέβουν την παράσταση και τους ρακετίστες να δίνουν ρεσιτάλ “ερμηνείας” και μαυρίσματος.

Και πριν πεις “αυτά είναι ρούχα που οι hipsters θα εκτιμήσουν”, επέτρεψέ μου να σε προλάβω και να σου πω πως η Mohxa είναι φτιαγμένη για τους τύπους που έχουν ανάγει το coolness σε τέχνη. Για να το πω και πιο σταράτα: για αυτούς που ακόμα και αν έχουν γεννηθεί στο Οϊμιάκον της Ρωσίας (με −71,2°C) έχουν την ψυχή και τον αέρα ενός Νότιου ή πιο σωστά ενός…paleofalirian! 

Info

Site: http://mohxa.com/ 

Online shop: http://mohxa.tictail.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mohxapage

Instagram: Mohxaclothing