MARKET

Το Cammeo έχει ακριβώς αυτό που θα ήθελες να έχει ένα κατάστημα με ρούχα, προσωπικότητα

Χρειάζεται να τολμήσεις, εάν θέλεις πραγματικά να κάνεις τη διαφορά, αυτές τις γιορτές.

Το στυλ είναι ένας τρόπος να δείξεις την προσωπικότητά σου, πριν μιλήσεις. Αυτό ακριβώς που καταλαβαίνει και η Σύλβια κάθε φορά που μια γυναίκα μπαίνει στην μπουτίκ της, Cammeo στην Ηλιούπολη. Αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολο για οποιαδήποτε ιδιοκτήτρια, όμως για τη Σύλβια φαινόταν τόσο φυσικό, σαν να ήταν κομμάτι του εαυτού της από πάντα. Σαν απλά, να μην είχε σημασία εάν είναι στυλίστρια ή εάν σχεδίασε κάποια στιγμή τη δική της σειρά με ρούχα, αλλά να είναι ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς της.

Μπορεί το Cammeo να βρίσκεται στην Ηλιούπολη λίγο καιρό, όμως η οικογένεια της Σύλβιας βρίσκεται στον χώρο της μόδας εδώ και 25 χρόνια. «Ξεκίνησε από τη γιαγιά μου, η οποία ήταν μοδίστρα, συνέχισε στη μαμά μου και τώρα, αποφάσισα εγώ να κάνω το επόμενο βήμα και να ανοίξω τον δικό μου χώρο. Είμαστε τρεις γενιές γυναικών που αγαπούσαν πάντα τη μόδα. Εκείνες είχαν το δικό τους plus size κοινό και εγώ είχα ένα πιο νέο και μοντέρνο μαγαζί. Παρόλα αυτά, η πραγματική αρχή έγινε όταν ξεκίνησα σπουδάζοντας ζαχαροπλαστική,» μου είπε η Σύλβια σε μια προσπάθεια να καταλάβω πώς ακριβώς έγινε η αρχή για ένα τόσο ιδιαίτερο και φιλόξενο μαγαζί. Ενώ συνέχισε πως, «Όλα σχετίζονται μεταξύ τους, γιατί ακόμη και στη ζαχαροπλαστική, το styling υπάρχει. Έκανα γλυπτική επάνω στα γλυκά που δημιουργούσα και ενώ δούλευα 10 χρόνια περίπου, ως καθηγήτρια ζαχαροπλαστικής, αποφάσισα να ξεκινήσω οικογένεια» και σε αυτό το σημείο της συζήτησής μας, κατάλαβα πως ακόμη και το Cammeo είναι μέρος της “οικογένειας” που αποφάσισε εκείνη την περίοδο της ζωής της να δημιουργήσει.

Η φιλοσοφία και η έμπνευση γύρω από το Cammeo

Το καμέο, για την ιστορία, είναι ο τρόπος που σκάλιζαν στην αρχαιότητα τις δίχρωμες επιφάνειες μιας πέτρας ή ενός κοχυλιού. Ύστερα, καμέο ονομάστηκαν τα κοσμήματα όπου έχουν ανάγλυφο, υπερυψωμένο το μπροστινό μέρος τους και έχουν σκαλιστεί και είναι σκαλισμένα στο χέρι. Μπορεί να είναι καρφίτσες, δαχτυλίδια και μενταγιόν, ενώ σήμερα, θεωρούνται μια από τις πιο ιδιαίτερες και λιγότερο κοινές, vintage επιλογές. Το πραγματικό comeback του καμέο βέβαια, δεν έγινε με την επανεμφάνιση του vintage trend, αλλά με την «τρέλα» αυτής της ειλικρινούς, ανοιχτής και χαμογελαστής γυναίκας που είχα απέναντί μου, να συνεχίσει την επιχείρηση της μητέρας της και να αφήσει πίσω της την ζαχαροπλαστική. «Το όνομα Cammeo προέκυψε από την μεγάλη μου αγάπη σε οτιδήποτε vintage. Έχω ένα περίεργο στυλ, καθώς μου αρέσει και το κλασικό, αλλά και το μοντέρνο. Πάντα φροντίζω να συνδυάζω και τα δύο. Όταν είχα δει μια καρφίτσα της γιαγιάς μου, τότε ήταν που είπα πως αυτό είναι κάτι που με παραπέμπει σε ρούχα και αρχοντιά.»

Τα ρούχα που θα βρεις στο Cammeo  δεν έρχονται από πολύ μακριά καθώς η Σύλβια αποφεύγει να φέρνει κομμάτια από την Κίνα και την Τουρκία, γι’ αυτό και ταξιδεύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία. «Μου αρέσουν τα ρούχα από εκεί. Έχουν χρώμα, είναι ιδιαίτερα. Είναι χαρούμενα ευδιάθετα, ακόμη και τα μπουφάν τους. Διαλέγω πράγματα για όλες τις γυναίκες εκεί έξω. Έχω κάποιους Έλληνες σχεδιαστές, όπως για παράδειγμα, τις τσάντες Lovely που μοιάζει να έχουν γίνει καπνός τον τελευταίο καιρό». Χρώματα, παγιέτες, metallics, φλοράλ και δεκάδες ακόμη ρούχα που φαντάζομαι κάθε τύπο γυναίκας να φοράει. Συνεχίζοντας την συζήτηση για τα κομμάτια που έβλεπα τριγύρω μου, η Σύλβια μου έλεγε πως «Όλα τα ρούχα μου τα προβάρω. Επειδή δεν έχω το τέλειο σώμα, χρειάζεται να ξέρω πως κάθονται. Δεν μπαίνουν κάθε μέρα κορίτσια με τέλειο σώμα.»

Το Cammeo μπορεί να είναι ένα κατάστημα στο οποίο έρχονται από όλη την Αττική, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Την πραγματική διαφορά την κάνει η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζει η Σύλβια κάθε της πελάτισσα. «Η ειλικρίνεια είναι το ατού μου. Δεν με ενδιαφέρει πόσο κοστίζει το ρούχο, με ενδιαφέρει να φύγει από εδώ και ο πελάτης μου να είναι ευτυχισμένος γιατί θα του ταιριάζει. Θέλω να φύγεις από εδώ και να είσαι ωραία. Στο μαγαζί έρχονται κοπέλες από 25 έως και 70 ετών. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της στυλ, αλλά με βάση το δικό μου βλέμμα και τον δικό τους τύπο τους δείχνω συνδυασμούς και κομμάτια που θεωρώ πως θα τους ταίριαζαν. Κάτι με το οποίο θα τους δει ο κόσμος έξω και θα πει πραγματικά wow. Αυτή εξ’ άλλου είναι και η διαφήμισή μου. Δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω κάτι, με ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος που θα το αναδεικνύει η κάθε γυναίκα. Το μαγαζί μου είναι, εγώ. Ο άλλος ξέρει ότι θα έρθει για μένα. Γιατί έχω μια επικοινωνία με τους ανθρώπους. Πολλές φορές με παίρνουν τηλέφωνο ώστε να με ρωτήσουν πως μπορούν να συνδυάσουν τα ρούχα που έχουν,» μου λέει γελώντας και καταλαβαίνω πως από κάθε λέξη που λέει το Cammeo είναι πραγματικά ένα ξεχωριστό μαγαζί.

Οι γιορτές θέλουν λάμψη, αλλά κυρίως χρώμα

Φέτος τα Χριστούγεννα, θα δούμε πολύ  «Παγιέτα και metallics, όμως αυτή τη φορά θα είναι σε έντονα χρώματα, όπως το φούξια. Επίσης, το βελούδο και το φλοράλ θα είναι πολύ κοντά στο να κάνεις την τέλεια επιλογή.» Όμως, μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει να είσαι άνετη. Πιο συγκεκριμένα, η Σύλβια μας προτείνει «Αυτές τις γιορτές να είστε όσο πιο άνετα μπορείτε. Τα τελευταία 10 χρόνια, μοιάζει να έχουμε απλοποιήσει πολλά πράγματα, πόσω μάλλον το ρούχο. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό. Η ζωή μας είναι η καθημερινότητα, όχι η μία ημέρα που θα φορέσουμε κάτι γιορτινό. Πρέπει να αγοράζεις κάτι που θα το ξαναφορέσεις, αν όχι σε καθημερινή βάση, έστω σε κάποιο πάρτι.»

Λίγο πριν φύγω όμως, η Σύλβια μου είπε πως αν πρέπει να θυμάμαι κάτι για τις γυναίκες σήμερα και το προσωπικό στυλ της κάθε μίας, αυτό είναι η δική της «χρυσή» συμβουλή πως, «Πολλές γυναίκες σήμερα φοβούνται. Να βάλουν χρώμα, να τολμήσουν. Δεν χρειάζεται. Η ζωή θέλει το ήσυχο και το ανήσυχο, μαζί. Δεν χρειάζεται να διαλέξεις ένα από τα δύο, γιατί στο τέλος, δεν θα ξεχωρίζεις.»